Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ και οι Κινέζοι για το Ελευθέριος Βενιζέλος

Το επενδυτικό ενδιαφέρον δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων προσελκύει η Ελλάδα, όπως φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις ρωσικών και κινεζικών εταιρειών.

Οι Ρώσοι ρίχνουν το βάρος τους στην ενέργεια, ενώ οι Κινέζοι δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για επενδύσεις στις υποδομές, αφού μετά το λιμάνι του Πειραιά "κοιτάζουν" και προς το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Το ζωηρό ενδιαφέρον των Ρώσων για την εξαγορά της ΔΕΠΑ επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ενεργειακού κολοσσού Gazprom με τον πρωθυπουργό, με τον Αλεξέι Μίλερ να ζητά αλλαγές στους όρους αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της εταιρείας ζήτησε την απαλοιφή της υποχρέωσης να καταθέσει ο υποψήφιος επενδυτής εγγυητική επιστολή ισόποση με το 20% του τιμήματος, καθώς σε περίπτωση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που έχει και τον τελικό λόγο- δεν δώσει το "πράσινο φως" ο υποψήφιος επενδυτής χάνει τα χρήματά του.

Η ρωσική πλευρά έδειξε ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικές εταιρείες για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που θα λειτουργούν με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ εκδήλωσαν την πρόθεση να δρομολογήσουν τη διέλευση του αγωγού SouthStream από την Ελλάδα.

Πάντως, σήμερα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έδωσε παράταση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ μέχρι τις 29 Απριλίου, αντί για τις 12.

Την ίδια ώρα, δυναμική επάνοδο στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" κάνουν δυο κινεζικοί κολοσσοί, η Σεντζέν Airport που διαχειρίζεται το τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κίνας και η Friedman Pacific Asset Management μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αεροσκαφών διεθνώς.

Παράταση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έδωσε η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και για τον ΟΠΑΠ με τελική ημερομηνία στις 22 Απριλίου και για τον Αστέρα στις 29 Μαρτίου λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως λένε στελέχη του ταμείου.

Η επιτροπή ΔΕΚΟ και μεγάλων επιχιερήσεων αναμένεται να συνεδριάσει το αργότερο την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να κυρώσει την τοποθέτηση του νέου επικεφαλής του Ταμείου Στέλιου Σταυρίδη.

megatv.com