Chevron: Η είσοδός της στο ενεργειακό σκάκι της Ανατολικής Μεσογείου

Δυναμώνουν την παρουσία τους οι ΗΠΑ στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου καθώς μετά την ExxonMobil ο έτερος πετρελαϊκός κολοσσός της χώρας, η Chevron αποκτά ρόλο στην περιοχή.

Αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το Euro2day.gr, χαρακτηρίζουν την εξαγορά της μεσαίου μεγέθους Noble Energy από τη Chevron των 11,4 δισ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου σε αποθέματα, ύψιστης γεωστρατηγικής σημασίας. Κι αυτό γιατί στα assets των 237,4 δισ. δολ. θα προστεθεί το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Μεσογείου, το Λεβιάθαν του Ισραήλ με απολήψιμα αποθέματα 22 τρισ. κυβικών ποδιών. Όπως επίσης κι εκείνο του Ταμάρ 7,1 τρισ. κ.π.

Η Chevron θα έχει επίσης στο χαρτοφυλάκιο της και το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο με εκτιμώμενα αποθέματα 4,5 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου. Ο πετρελαϊκός γίγαντας, με την απόκτηση της Noble Energy που έφερε στο φως τις προαναφερόμενες μεγάλες ανακαλύψεις αλλάζοντας την ιστορία στον παγκόσμιο χάρτη των υδρογονανθράκων, αποκτά τώρα παρουσία και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία στις αγορές του μαύρου χρυσού με ισχυρότερους κλυδωνισμούς στις μικρομεσαίες εταιρίες του κλάδου ήταν η ιδανική συγκυρία για την Chevron ώστε να μπει δυναμικά και από θέση ισχύος στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Εν μέσω της διογκούμενης τουρκικής προκλητικότητας ιδίως μετά το παράνομο σύμφωνο οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη, και με τελευταίο το επεισόδιο της Navtex για σεισμικές έρευνες και σε μέρος των ελληνικών υδάτων, η έλευση της Chevron, ίσως αποτελεί κι ένα μήνυμα από την Ουάσιγκτον για πλήρη εποπτεία των παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης στην περιοχή, σχολιάζουν αναλυτές.

Ως προς την Κύπρο και την Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν εταίρο τους, η παρουσία της ExxonMobil και της Chevron αποτελούν ένα ακόμη βήμα στήριξης των πρωτοβουλιών των δύο χωρών για την εκμετάλλευση του ορυκτού τους πλούτου.

Να θυμίσουμε ότι η ExxonMobil συμμετέχει στην κοινοπραξία με την Total και τα ΕΛ.ΠΕ στις έρευνες των θαλάσσιων περιοχών Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, έκανε την πρώτη της γεώτρηση με την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» με εκτιμώμενα αποθέματα 5 έως 8 τρις. κ.π., ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών σε παραχωρήσεις της Αιγύπτου.

Πέραν αυτών το κοίτασμα του Λεβιάθαν που περνά στη Chevron είναι αυτό το οποίο θα εφοδιάσει με φυσικό αέριο τον αγωγό East Med που προωθούν το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα. Έναν αγωγό που επίσης αμφισβητεί η Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις