Κοντά σε συμφωνία που θα λύσει το «γόρδιο δεσμό» βρίσκεται η εταιρεία με την κυβέρνηση
«Κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Eldorado Gold και την κυβέρνηση για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αποτελεί το νέο, βελτιωμένο επενδυτικό σχέδιο που έχει υποβάλλει η εταιρεία. Μέσα από αυτό, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, επιχειρείται να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» που έχει φρενάρει για χρόνια τη μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή επένδυσης στον μεταλλευτικό κλάδο της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα μας συνολικά.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ενώ πηγές από την πλευρά της εταιρείας σημειώνουν πως υφίσταται από κοινού βούληση για την διαμόρφωση μιας αμοιβαίως επωφελούς (για την Πολιτεία και την εταιρεία) αναθεωρημένης και επίκαιρης σύμβασης παραχώρησης.
Επιδίωξη αμφοτέρων των πλευρών είναι η σύμβαση αυτή να διασφαλίζει αυξημένα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά ταυτόχρονα θα εγγυάται την προστασία της επένδυσης με συγκεκριμένες νομικές δικλείδες, από αστάθμητους παράγοντες που θα μπορούσαν να παρακωλύσουν την αδειοδότηση και να ανακόψουν την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου σε όλες τις φάσεις του.
Το επενδυτικό σχέδιο
Έτσι, υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία έχει υποβάλει ένα νέο, βελτιωμένο και σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο, που ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα της διεθνούς αγοράς, και προβλέπει αυξημένα αντισταθμιστικά οφέλη με αυξημένα royalties για το ελληνικό κράτος, εμβληματικά αναπτυξιακά έργα για την τοπική κοινωνία, ενισχυμένη απασχόληση σε σύγκριση με το υπάρχον σχέδιο (εγκριθέν το 2006) και ακόμα ισχυρότερη δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος ως στρατηγική προτεραιότητα. Ενδεικτικά, στον άξονα του περιβάλλοντος, η εταιρεία έχει προτείνει την υιοθέτηση της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης στις Σκουριές για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου έως 40%.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της Eldorado Gold προβλέπει μια 25ετή ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (ολοκλήρωση έργου Σκουριών και αναβάθμιση ενεργών μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών), με επιπλέον συνολική επένδυση ύψους περίπου δισ. δολαρίων, αύξηση της τάξης της 10% στα μεταλλευτικά τέλη (royalties) που σήμερα εισπράττει το ελληνικό κράτος από την δραστηριότητα της θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, καθώς και δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης. Ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια της εκτιμώμενης διάρκειας ζωής των μεταλλείων, μέριμνα της εταιρείας φέρεται να αποτελεί η τμηματική επένδυση ενός σημαντικού κονδυλίου πολλών εκατομμυρίων σε έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Δήμο Αριστοτέλη και την ΒΑ Χαλκιδική ευρύτερα.
Από τα στοιχεία αυτά συνάγεται ότι πρόκειται για μια επένδυση με πολυδιάστατα οφέλη, που ξεπερνούν κατά πολύ τα «σύνορα» ενός βιομηχανικού κλάδου. Εν προκειμένω δημιουργούνται σοβαρές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη παράλληλων οικονομιών τοπικά, την ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας και την καταξίωση της Ελλάδας ως μεταλλευτικού κέντρου και κορυφαίου παραγωγού χρυσού στην Ευρώπη μέσω της αξιοποίησης του παγκοσμίου κλάσης κοιτάσματος των Σκουριών και του ευρύτερου υπεδάφους της ΒΑ Χαλκιδικής, ο ορυκτός πλούτος του οποίου αποτιμάται σε 72 δισ.
Η εξέλιξη, όμως, αυτή αποτιμάται θετικά και για τον ισχυρό συμβολισμό της, καθώς σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον πλανήτη και την χώρα μας εν μέσω της πανδημικής κρίσης, μια στιγμή που οι επενδύσεις περισσότερο από ποτέ έρχονται στο προσκήνιο ως απόλυτη ανάγκη, η Ελλάδα στέλνει μήνυμα επενδυτικής εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές, ξεκλειδώνοντας μία επένδυση που λίμναζε για χρόνια, καθηλωμένη από την ελληνική γραφειοκρατία και ενίοτε ιδεοληψία.