Υπεγράφησαν τα Προγράμματα Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους εκπροσώπους των Ομάδων Τοπικής Δράσης Εύβοιας και Χίου.
Υπεγράφησαν σήμερα Πέμπτη 30 Μαΐου, τα Τοπικά Προγράµµατα Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία 2007-2013», από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και εκπροσώπους των Ομάδων Τοπικής Δράσης Εύβοιας και Χίου, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου.
Κατά την υπογραφή των LEADER Αλιείας παρευρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τη Χίο ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος και από την Εύβοια ο κ. Συμεών Κεδίκογλου. Επίσης συμμετείχε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ομάδων Τοπικής Δράσης.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέδειξε τη σημασία της υπογραφής των Leader Αλιείας για την Εύβοια και τη Χίο, τονίζοντας ότι το Leader αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για τις τοπικές κοινότητες τόσο σε επίπεδο κοινωνικοοικονομικό, με τη δημιουργία επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας, όσο και σε πολιτισμικό, με την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού, την προώθηση των αλιευτικών προϊόντων και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ενώ πρόσθεσε όλες τις αναπτυξιακές δράσεις, στον αλιευτικό κλάδο, τις οποίες προωθεί και στηρίζει το Υπουργείο, κυρίως τη θεσμοθέτηση των ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας.. Επιπλέον αναφέρθηκε στις στοχευμένες δράσεις, τις οποίες έχει αναπτύξει το Υπουργείο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, ανάμεσα τους με έμφαση στην αγορά της Ρωσίας, με ιδιαίτερη μνεία στα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, όπως τσιπούρας και λαβρακίου, αλλά και κονσερβοποιημένου ροδάκινου.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ, κ. Σίμος Κεδίκογλου τόνισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ενίσχυση της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών και χαιρέτησε την εφαρμογή του αναπτυξιακού Προγράμματος LEADER στην περιοχή της Εύβοιας και της Σκύρου, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Χαιρόμαστε που «ανοίγουν» τα προγράμματα Leader, γιατί οι ψαράδες μας περνούν πολύ δύσκολα. Βέβαια υπάρχουν και τα θέματα με την Κοινοτική Επίτροπο που ελπίζουμε να διευθετηθούν σε μια λογική βάση. Τα LEADER είναι ένα πρώτο εργαλείο και θα βοηθήσει κυρίως στο θέμα της μεταποίησης, γιατί δεν πρέπει να πουλάμε χύμα, από το λάδι μέχρι την τσιπούρα το χύμα έχει τελειώσει.
Να επισημάνω και εγώ το δυναμικό των ιχθυοτροφείων μας, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι σε αγαστή λειτουργία με τις τοπικές κοινωνίες και καλωσορίζουμε και τη χωροθέτηση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.
Έχουμε πολλή δουλειά, αλλά αυτά είναι πολύτιμα εργαλεία και άλλη μια φορά ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση και την προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Ακολούθησε η υπογραφή των Τοπικών Προγραµµάτων Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία 2007-2013» ανάμεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη και για την Εύβοια τον Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ευβοίας Α.Ε κ. Αθανάσιο Μπουραντά και για τη Χίο το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου Α.Ε κ. Πέτρο Ντομάτα.
Ο Άξονας 4 του ΕΠΑΛ 2007-2013 αφορά συνολικά σε δέκα αντίστοιχα Τοπικά Προγράµµατα Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), τα οποία υλοποιούνται σε περιοχές µε μικρές κοινότητες αλιέων, ή στις οποίες η αλιεία φθίνει, ή µε χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του Leader Αλιείας της Εύβοιας είναι ύψους 4.690.000 ευρώ και αφορά σε περιοχές της Ν. Εύβοιας και της Σκύρου με ποσοστό χρηματοδότησης 27% από δημόσιες επενδύσεις και 73% από ιδιωτικές.
Αντίστοιχα, το Leader Αλιείας της Χίου είναι προϋπολογισμού ύψους 4.600.000 ευρώ και αφορά σε περιοχές της Κεντρικής και Β. Χίου, καθώς και στα νησιά Ψαρά και Οινούσσες και το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 28% από δημόσιες επενδύσεις και 72% από ιδιωτικές.
Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
«Τα αναπτυξιακά προγράμματα του LEADER, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας είναι μια δραστηριότητα σε συνέργεια του κεντρικού Υπουργείου και των υπηρεσιών του με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες και τους κατά τόπους επιχειρηματίες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Είναι μια δραστηριότητα αναπτυξιακή, με σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση και φυσικά μια δραστηριότητα υποστήριξης και του τριτογενούς τομέα, δηλαδή του τουρισμού.
Το κάθε έργο είναι προϋπολογισμού ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ και πιστεύω ότι, βλέποντας το συνολικό προϋπολογισμό, θα έχουμε την ευκαιρία να εντάξουμε και πολλές τέτοιες νησιώτικες ή παράκτιες περιοχές σε αυτού του είδους τα προγράμματα. Σε αυτήν την περίοδο κρίσης προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε ορθολογικά το κάθε ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη, ιδιαίτερα ευαίσθητων περιοχών.
Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η προώθηση και η στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης των αλιευτικών περιοχών και προσδοκούμε ότι οι επιλεγμένοι φορείς που αναλαμβάνουν σήμερα την υλοποίηση αυτών των δράσεων, θα εργαστούν και αυτοί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση».
Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ευβοίας και Προέδρου της Αναπτυξιακής Ευβοίας Α.Ε, κ. Αθανάσιου Μπουραντά
«Η περιοχή ένταξης του συγκεκριμένου προγράμματος για την Εύβοια είναι σε μια περιοχή, η οποία δεν έχει ανάπτυξη, έχει όμως αλιεία και αισιοδοξούμε ότι με το Πρόγραμμα αυτό θα μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση και στην αλιεία και στη μεταποίηση και στην αύξηση του εισοδήματος των αλιέων και στο θαλάσσιο τουρισμό, αλλά και στον τουρισμό γενικότερα, γιατί είναι οι περιοχές αυτές προς τις οποίες κατευθύνονται. Δηλαδή στον τομέα της αλιείας, στον τομέα του τουρισμού αυτών των ευρύτερων περιοχών. Πιστεύω πραγματικά ότι με το τέλος της ολοκλήρωσης του Προγράμματος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από ότι είναι σήμερα σε αυτές τις περιοχές. Θα είναι μια ένεση ρευστότητας και θα δώσει τόνωση με την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα είναι 55% η δημόσια συμμετοχή και 45% η ιδιωτική, είναι σημαντικό σε αυτήν την εποχή να έχει κανείς μια τέτοια επιδότηση για να μπορέσει να κάνει επενδύσεις».
Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου Αναπτυξιακής Χίου κ. Πέτρου Ντομάτα
«Εμείς ρίχνουμε περισσότερο το βάρος στον αλιευτικό τουρισμό, γι’ αυτό κι έχουμε εντοπίσει εκείνες τις περιοχές που πιστεύουμε ότι θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και το 68,5% πάει στους ιδιώτες επενδυτές και το 33,5% πάει στις δημόσιες επενδύσεις στα Ψαρά και στις Οινούσσες. Αυτές οι επενδύσεις δίνουν άλλη ζωντάνια στο ακριτικό μας νησί. Πιστεύω ότι θα έχουμε αίσιο αποτέλεσμα και θα το δούμε πάρα πολύ σύντομα».
Υπεγράφησαν τα Προγράμματα Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πληρωμες: Πιστώνονται τα 440 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων
20 Δεκεμβρίου 2024, 17:53
Στο παγωμένο κλίμα της Φινλανδίας, το Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo ξεπερνά κάθε προσδοκία
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:41
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:13