Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια ευρώ και ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα περίπου 150.000 τόνων κατ' έτος, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση ενός ακόμη εμβληματικού έργου διαχείρισης αποβλήτων.
Συγκεκριμένα, η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται δύο ρεύματα στερεών αποβλήτων:
- 128.200 τόνους/έτος υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) που θα προέρχονται από τους Δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και από τους Δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής και ειδικότερα τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου.
- 22.000 τόνους/έτος προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) που θα προέρχονται από τον Δήμο Θέρμης και τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα τα Δημοτικά Διαμερίσματα Δ (Τούμπας) και Ε (Ανάληψης).
Η έτερη ΜΕΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όπως αποφασίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
Με τις δύο Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού και Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, αλλά και με την ΜΕΑ Σερρών, η οποία βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι τρεις αυτές Μονάδες θα συμβάλλουν καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις