Την έγκριση των όρων προγραμματικής σύμβασης για το έργο «Ανάπτυξη μεθόδων αντιμετώπισης παθογόνων του κρόκου Crocus sativus L. και εύρεση ανθεκτικότητας του γενετικού υλικού του κρόκου στα παθογόνα αυτά», εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια στην Οικονομική Επιτροπή της Π.Δ.Μ.
Η προγραμματική σύμβαση είναι συνολικού προϋπολογισμού 70.000 ευρώ και θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η συνεργασία αυτή, στην οποία συμμετέχει και ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών, παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς θα διερευνήσει τα κυριότερα παθογόνα που προσβάλλουν το φυτό του κρόκου και οδηγούν σε μείωση παραγωγής και σε οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς.
Στοχεύει παράλληλα και στο άμεσο όφελος για τους παραγωγούς, αφού θα διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών ώστε να είναι εφαρμόσιμες από τους ίδιους τους καλλιεργητές.
Απώτερος στόχος είναι να εντοπιστούν ανθεκτικά στελέχη φυτών ώστε να επιλέγονται αυτά από τους καλλιεργητές και να εξαλειφθούν σταδιακά οι εν λόγω ασθένειες, χωρίς να απαιτείται μελλοντικά επιπλέον κόστος αντιμετώπισης.
Οι υποδομές και η τεχνογνωσία του Εργαστηρίου Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εγγυώνται άρτια συλλογή δειγμάτων και μεθοδολογία ανάλυσης ώστε να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο δεδομένο προς όφελος των παραγωγών.
Πρόκειται για μια καλλιέργεια ορόσημο για την περιοχή μας, την οποία έχουμε χρέος να προασπίσουμε και να αναπτύξουμε αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας δίνει η σύγχρονη επιστήμη.
Με την έρευνα αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κροκοπαραγωγών ώστε να διερευνηθούν οι αιτίες των απωλειών τους με τρόπο συστηματικό και μεθοδικό.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις