Ηλίανθος: Συμβουλές και πληροφορίες για την καλλιέργεια

Ο ηλίανθος έχει καλή προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά εδάφη και κλιματικές ζώνες, δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις σε θρέψη και νερό και ανέχεται επίσης μέτρια αλατότητα. Πρόκειται για ένα τυπικό φυτό ανανέωσης, που εκμεταλλεύεται την υπολειμματική επίδραση ενός «προπαρασκευαστικού» φυτού, όπως ο αραβόσιτος, και προετοιμάζει το έδαφος για τα σέσκουλα.

Ο ηλίανθος δεν πρέπει να επιστρέφει στο ίδιο έδαφος πριν από 3-5 χρόνια και με επαρκή απόσταση από την ελαιοκράμβη και τη σόγια.

Για την προετοιμασία του εδάφους για τον ηλίανθο ενδείκνυται η ελάχιστη κατεργασία σε βάθος 25 cm αντί του παραδοσιακού οργώματος. Η σπορά με συνδυασμένη σπαρτική μηχανή είναι επίσης δυνατή, καθώς και η σπορά σε χλοοτάπητα.

Το άζωτο απορροφάται από το φυτό νωρίς και χρησιμεύει κυρίως για την τόνωση της ανάπτυξης των φύλλων και του σχηματισμού αχινών. Η συνιστώμενη δόση κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 kg/στρέμμα.

Για τον φώσφορο η μέση δόση είναι 80 kg/στρέμμα και για το κάλιο κυμαίνεται από μηδέν έως 150 kg/στρέμμα ανάλογα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης εδάφους, η οποία πρέπει πάντα να γίνεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια. Ο φώσφορος και το κάλιο πρέπει να διανέμονται κατά την προετοιμασία του σπορείου.

Η περίοδος σποράς για τον ηλίανθο είναι από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου. Με σπαρτικές μηχανές εξοπλισμένες με δίσκους «ηλίανθου», η δόση του σπόρου είναι 4-6 kg/στρέμμα- σε περίπτωση σποράς σε χλοοτάπητα, η δόση πρέπει να αυξηθεί κατά 10%. Ένας καλός στόχος σποράς είναι να έχουμε περίπου 7 φυτά/τ.μ. τελικό.

Στον τομέα των ποικιλιών, υπάρχουν ορισμένα υβρίδια που παράγουν καλά σε αχαίνια, αλλά και σε λάδι, και που παρουσιάζουν καλή σταθερότητα παραγωγής με την πάροδο των ετών, ακόμη και με πολύ διαφορετικές κλιματικές τάσεις. Αυτά είναι λοιπόν τα γενετικά υλικά στα οποία πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο γεωργός, διότι τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα πειράματα που διεξάγονται κάθε χρόνο από ορισμένα ιταλικά πειραματικά κέντρα.

Το πρώτο σημαντικό σημείο για την καταπολέμηση των ζιζανίων του ηλίανθου είναι ο καθαρισμός του σπορείου σε περίπτωση αναδυόμενων ζιζανίων, προκειμένου να καθαριστεί η βλάστηση των ζιζανίων με τη χρήση glyphosate.

Η συνιστώμενη στρατηγική είναι η προφυτρωτική, καθώς η κρίσιμη περίοδος έκθεσης στην προσβολή είναι από την εμφάνιση έως το στάδιο των 6-8 πραγματικών φύλλων. Μετά από αυτό το στάδιο ο ηλίανθος αναπτύσσεται γρήγορα και είναι σε θέση να ανταγωνιστεί καλά τα ζιζάνια.

Η καλλιέργεια 1 στρέμματος ηλίανθου κοστίζει κατά μέσο όρο 750-800 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η άρδευση, επειδή το φυτό καλλιεργείται σε ξηρικές συνθήκες. Με μια τιμή ηλίανθου μεταξύ 33 και 35 ευρώ/στρέμμα, η κερδοφορία είναι θετική, αλλά η παραγωγή αχινών ανά εκτάριο πρέπει να είναι τουλάχιστον 27 ql/στρέμμα.

Η ζήτηση για ηλίανθο αυξάνεται τόσο για τρόφιμα όσο και για άλλες χρήσεις - ενέργεια, καλλυντικά κ.λπ. Επιπλέον, με τη νέα ΚΓΠ 2015, προβλέπεται συνδεδεμένη ενίσχυση για τους καλλιεργητές ηλίανθου στην κεντρική και νότια Ιταλία ύψους περίπου 100 ευρώ/στρέμμα επιπλέον των άμεσων ενισχύσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις