Η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης για χρήση για βιομηχανικούς σκοπούς


Σημαντική ήταν η εβδομάδα που πέρασε, σε ότι αφορά την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης για χρήση για βιομηχανικούς σκοπούς. Όλα άρχισαν από την αποκάλυψη πως δύο ιδιώτες φύτεψαν κλωστική κάνναβη σε έκταση τριών σκαλών σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας καθώς και σε άλλη έκταση 1,2 σκαλών σε περιοχή της επαρχίας Λεμεσού. Από πλευράς Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), αναφέρθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις συνολικής έκτασης 4,2 σκαλών, αιτήσεις οι οποίες εξετάζονται για πιθανή έγκριση και επιδότησή τους.

 

Πάντως, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό που ισχύει εδώ και εννέα χρόνια, επιτρέπεται η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης και αν οι αιτήσεις των παραγωγών πληρούν τις πρόνοιες της οδηγίας, τότε δικαιούνται την επιδότηση. Μετά και τις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο Υγείας με έκτακτο διάταγμα επρόκειτο να νομιμοποιήσει τη χρήση της κλωστικής κάνναβης, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Φίλιππος Πατσαλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όπως στο μέλλον δοθούν άδειες και καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Ο Σόλων Γεωργίου, ο οποίος προχώρησε στη σπορά βιομηχανικής κάνναβης, ανέφερε πως παρέλαβε τους σπόρους παρουσία του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη και πως οι σπόροι εισήχθησαν διά μέσου του ταχυδρομείου από Γαλλική εταιρεία.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Η κλωστική κάνναβη, γνωστή στα αγγλικά ως hemp, είναι διάφορες ποικιλίες του είδους Cannabis sativa. Το φυτό συλλέγεται ολόκληρο προκειμένου να απομονωθούν οι εξαιρετικά ισχυρές ίνες του βλαστού, κατάλληλες για υφάσματα, σχοινιά και χαρτοπολτό. Οι σπόροι της κάνναβης δεν έχουν ψυχοτρόπες ιδιότητες και χρησιμοποιούνται ως τροφή για πουλιά ή ακόμα και σε τρόφιμα και καλλυντικά. Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται παγκοσμίως και μπορεί να παράγει περισσότερα από 25.000 διαφορετικά προϊόντα, από υφαντά και χαρτί μέχρι βερνίκια, βαφές και συμπληρώματα διατροφής. Εκτός από την κατασκευή υφαντών, η κλωστική κάνναβη επίσης χρησιμοποιείται για την κατασκευή υλικών μονώσεων, χαρτιού υψηλής ποιότητας, μοριοσανίδων, τροφής ωδικών πτηνών κ.α. Επίσης το έλαιο της κλωστικής κάνναβης χρησιμεύει για την κατασκευή σαπουνιών και καλλυντικών καθώς και για κτηνοτροφές, βελτιωτικά εδάφους και βερνίκια. Τέλος ο πολτός της κλωστικής κάνναβης χρησιμεύει και ως καύσιμη ύλη. Σε αντίθεση με τις ποικιλίες Cannabis που χρησιμοποιούνται ως ναρκωτικά, η κλωστική κάνναβη περιέχει ελάχιστη έως καθόλου τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την κύρια ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης. Τουλάχιστον 40 ποικιλίες κλωστικής κάνναβης έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλλιεργούνται μεταξύ άλλων σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία.

 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ


Την ίδια ώρα, ενέργειες γίνονται και για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης. Σε αντίθεση όμως με την κλωστική κάνναβη, η ιατρική περιέχει τετραϋδροκανναβινόλη (THC), στο βαθμό που περιέχει και η ψυχαγωγική κάνναβη, και ίσως και περισσότερη. Ο Γ.Γ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο εύχρηστου νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση των κανναβινοειδών φαρμάκων. Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί η χρήση τέτοιων φαρμάκων στην Κύπρο και πως οι μόνοι που τα προμηθεύτηκαν και τα χρησιμοποίησαν στην Κύπρο είναι τουρίστες που τα έπαιρναν και στις χώρες διαμονής τους και πήραν σχετική άδεια για να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν στο νησί μας. Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όπως στο μέλλον δοθούν άδειες και καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

 

ΔΡΑΣΗ

Η διακρίβωση της ιαματικής δράσης της κάνναβης έχει αποδειχθεί μεγάλη σπαζοκεφαλιά καθώς το φυτό εμπεριέχει εκατοντάδες ουσίες. Έτσι η θετική δράση της μιας δεν αποκλείει την αρνητική ενέργεια μιας άλλης. Το αποτέλεσμα είναι πως, παρ’ ότι παρουσιάζονται συνεχώς πορίσματα μελετών που συνηγορούν υπέρ της αξιοποίησής της, τα κράτη δεν προχωρούν εύκολα στην αδειοδότηση. Για παράδειγμα, υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις πως συμβάλλει στον έλεγχο του πόνου, των μυοσπασμών, της ναυτίας, του εμέτου, της βουλιμίας, του αλκοολισμού, της αϋπνίας, της υπέρτασης, του άσθματος, της ημικρανίας, του γλαυκώματος, των συμπτωμάτων νόσων του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ, του καρκίνου του εγκεφάλου, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και του συνδρόμου Tourette.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Στις αρχές του περασμένου Μάη, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τη Βουλή για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης. Ο κ. Πατσαλής είχε αναφέρει ότι η καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, που εμπίπτει στη βιομηχανική παραγωγή, προϋποθέτει πέρα από το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής, τη δημιουργία δομών για την αποτελεσματική εποπτεία αυτών των μονάδων, με στόχο να μην καταλήγουν αυτές οι ποσότητες κάνναβης στην αγορά για παράνομη χρήση. Ο υπουργός είχε κληθεί να πληροφορήσει τη Βουλή για τη χρήση κάνναβης από άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Ο κ. Πατσαλής μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: α) Οι κύριες ενδείξεις της ιατρικής κάνναβης περιλαμβάνουν την ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατά πλάκας σκλήρυνσης και άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων, τον εμετό που προκαλείται από χημειοθεραπεία, τον χρόνιο πόνο κ.ά. Σε καμία περίπτωση δεν χορηγείται με σκοπό την αποθεραπεία οποιασδήποτε νόσου. β) Η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη στην Τσεχία, Φινλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Η κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης είναι γενικά ανεκτή ή δεν διώκεται στο Βέλγιο, Κροατία, Εσθονία, Ιταλία και Ελβετία. Η Γερμανία έχει θεωρητικά αποποινικοποιήσει την ιατρική κάνναβη, αλλά έχει επιβάλει πολύ αυστηρούς όρους για τη χρήση της.
 alithia.com.cy

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις