Το ντάικον και η καλλιεργειά του

Πρόκειται για κινέζικο ραπάνι το οποίο έχει μεγαλη γογγυλόριζα  και η οποία σε μερικές ποικιλίες , μπορεί να φτάσει σε βάρος αρκετών κιλών. Οι περισσότεροι άνθρωποι  μαγειρεύουν τις γογγυλόριζες αλλα τις χρησιμοποιούν ακόμα  και στις σαλάτες. Οι γογγυλοριζες έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικα συστατικά.

Ο τροπος καλλιέργειας του ντάικον είναι παρόμοιος με αυτόν, των κοινών ραπανιών. Η μονη διαφορά είναι ίσως, οτι χρειάζονται περισσότερο χώρο λόγω του μεγέθους τους καθώς επίσης και μεγαλύτερο χρονικο διάστημα μεχρι την ωρίμανση. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, είναι ικανοποιητικές για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους και στην χώρα μας.

Κλίμα και εδαφος. Το ντάικον  καλλιεργειται καλύτερα  σε εύκρατα και σε υποτροπικά κλίματα άν και υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες οι οποίες αντέχουν ακομα και σε θερμοκρασίες της τροπικής ζώνης. Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι 15-25ο  C. Οσον αφορά το έδαφος, το ντάικον προτιμά τα αργιλλοπηλώδη ή αμμοπηλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση και πλούσια σε οργανική ουσία με ουδέτερο ΡΗ. Τα βαριά εδάφη, άν και θεωρούνται πιό πλουσια και με μεγαλύτερες αποδόσεις, ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγονται διότι οδηγούν σε παραμορφωμένο υπόγειο τμήμα που αποτελεί και το κυρίως εδώδιμο τμήμα του φυτού.

Σπορά και μεταχείριση του σπορού

Η σπορά γίνεται κυριως τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης με την πάροδο των χαμηλών θερμοκρασίων. Πιό συγκεκριμενα, μπορεί να καλλιεργηθεί απο φεβρουάριο εως και Ιούνιο. Οι αποστάσεις σποράς είναι περίπου 15χ15 εκατοστά και το βάθος σποράς απο 2-3εκατοστά. Εξαιτίας του μεγέθους τους, το συγκεκριμένο είδος δεν ενδείκνυται για καλλιεργεια σε κοντέινερ.
Ανάγκες σε φως. Είναι φυτό φωτόφιλο και για αυτό το λόγο θα πρέπει να καλλιεργείται σε περιοχές με άπλετο ηλιακό φως καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Μπορούν να γίνουν περισσότερες απο μία σπορές κατα την διάρκεια του έτους , αρκεί να μην συμπέσει η ανάπτυξη του φυτού με την περίοδο των χαμηλων θερμοκρασίων του χειμώνα.

Λίπανση

Για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων  και καλής ποιότητας υπόγειου τμήματος, συνίσταται τοσο η προσθηκης οργανικής λιπανσης (κοπριά ) , η οποία και ενσωματώνεται συνηθως πρίν απο την σπορά και κατα την διάρκεια της άροσης, όσο και ανόργανης λιπανσης . Οσον αφορά την προσθήκη κοπριάς, αυτή θα πρέπει να είναι καλά χωνεμένη ειδάλλως θα παραχθούν παραμορφωμένες γογγυλόριζες. Χορήγηση 50 κιλών αζώτου, 25 κιλων φωσφόρου συνίσταται για την καλλιέργεια του ντάικον. Η ποσότητα του αζώτου προστίθεται σε δύο δόσεις, η μία κατα την σπορά και η επόμενη  έναν μήνα μετά την σπορά

Άρδευση
Η καλλιέργεια του ντάικον απαιτεί σταθερή και συνεχόμενη παροχή νερού  για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Επιπλέον , το πότισμα βοηθά στην παραγωγή καλής γογγυλόριζας. Κατα την σπορά, θα πρέπει το έδαφος να εχει επαρκή υγρασία. Σε ξηροθερμικές συνθήκες, το πότισμα είναι αναγκαιο. Έλλειψη νερού οδηγεί σε σκληρές και μή εμπορεύσιμες γογγυλόριζες.

Συγκαλλιέργεια. Μπορεί να συγκαλλιεργηθεί στο ίδιο χωράφι με το μαρούλι, σπανάκι, βατόμουρα, ντομάτες.

Ζιζανιοκτονία. Αποτελεί σημαντική καλλιεργητικη ενέργεια ιδιαίτερα κατα το πρώτα σταδια αναπτυξης της καλλιέργειας. Για την καταπολέμηση των ζιζανιών , συνίσταται η μηχανική καλλιέργεια ή η χρησιμοποιήση των κατάλληλων ζιζανιοκτόνων. Συνήθως με την άροση πρίν απο την σπορά, καταστρέφονται οι σπόροι των ζιζανίων ενώ συχνά εφαρμόζεται και η αχυροκάλυψη του εδάφους για να παρεμποδίζεται η βλάστηση των σπορων των ζιζανίων

Συγκομιδή. Συνήθως λαμβάνει χώρα σε δύο με τρείς μήνες  απο την ημερομηνία σποράς. Η καθυστέρηση της συγκομιδής οδηγεί σε άγευστους και μη εμπορεύσιμες γογγυλόριζες(σπογγώδεις). Η ελαφρά άρδευση πρίν απο την συγκομιδή , οδηγεί σε πιο ευκολη συγκομιδή των γογγυλόριζων.


Γραμματεα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
anastagra@yahoo.gr