Προβλήματα στην καπνοπαραγωγή του νομού Σερρών

Σειρά προβλημάτων δημιούργησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που παρουσιάσθηκαν τον Μάιο, στα καπνοσπορεία του Νομού Σερρών, με αποτέλεσμα την μάρανση των φυτών. Για τους λόγους αυτούς οι πρόεδροι των Καπνικών Συνεταιρισμών «Εμμανουήλ Παπάς» και «Βισάλτης» κ.κ. Παπαδόπουλος Μόσχος και Τσερβίστας Μιχαήλ, αντίστοιχα, ζητούν αρμοδίως με επιστολή τους την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωσή τους.

Αναλυτικότερα το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
ΣΕΡΡΕΣ 31/7/2012.
Α.Π. : 135
Θ Ε Μ Α : ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΠΝΟΦΥΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

Π Ρ Ο Σ : 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

 2. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

 3. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ κ. ΜΟΣΧΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗ

 4. ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ κ. ΣΑΡΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟ

 5. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 ΣΕΡΡΩΝ – Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΣΧΟΣ
ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ «ΒΙΣΑΛΤΗΣ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΕΡΒΙΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμοι Κύριοι,
Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 99/30-5-2012, επιστολή μας, σας είχαμε επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα καπνοσπορεία του Νομού Σερρών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρουσιάσθηκαν κατά τον μήνα Μάιο, εξ’ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.
Βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της συγκομιδής και έχει παρουσιασθεί πολύ έντονο το πρόβλημα της μάρανσης των φυτών, ξεκινώντας από τα χαμηλότερα φύλλα του φυτού και στη συνέχεια επεκτείνεται και στα πιο πάνω φύλλα, με αποτέλεσμα την μάρανση όλου του καπνόφυτου.
Κατά την εξέταση των φυτών αυτών παρατηρείται στη ρίζα η αδυναμία ανάπτυξης πλούσιου ριζικού συστήματος με αποτέλεσμα την αποπληξία και νέκρωση του φυτού.
Συγκεκριμένα κατά την περίοδο της φυτείας ( Μάιο) οι βροχοπτώσεις ήταν σχεδόν καθημερινές με μικρά διαστήματα διακοπής έτσι ώστε να αναγκάζονται οι καπνοπαραγωγοί να φυτεύουν όταν οι βροχές σταματούσαν και σε χωράφια τα οποία είχαν υψηλή εδαφική υγρασία.
Εν συνεχεία μετά από τις βροχοπτώσεις ακολούθησε ένα χρονικό διάστημα με καύσωνα το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, χωρίς ίχνος βροχής ή πτώση της θερμοκρασίας.
Το αποτέλεσμα αυτών των αντίξοων συνθηκών τόσο κατά την περίοδο της φυτείας με τις βροχοπτώσεις, όσο και μετά τη φυτεία με τον καύσωνα ήταν το έδαφος να «σφίξει» και να μην μπορέσουν τα καπνόφυτα να αναπτυχθούν φυσιολογικά.


Κύριε Υπουργέ,
Επειδή οι κίνδυνοι συρρίκνωσης ή και εξαφάνισης των Ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου ( Μπασμάς – Κατερίνης ), είναι κάτι περισσότερο από ορατοί, σας απευθύνουμε έκκληση να σταθείτε στο πλευρό μας και με την ιδιότητα του γεωτεχνικού που σας διακρίνει, πιστεύουμε πως θα κατανοήσετε το πρόβλημα των καπνοπαραγωγών και θα δώσετε τις απαιτούμενες οδηγίες, έτσι ώστε να εκτιμηθούν οι ζημίες που προκλήθηκαν και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

 ΜΕ ΤΙΜΗ
 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

«ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΣΧΟΣ

 
ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ «ΒΙΣΑΛΤΗΣ»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΣΕΡΒΙΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις