Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης στην λίστα των γεωργικών προϊόντων που καλιεργουνται στη χώρα, μαζί με το ρύζι, τη σόγια και το σιτάρι,σκεφτεται να ενσωματωσει και την μαριχουανα ζήτησε τον προηγουμενο μήνα την ελεγχόμενη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, ως εναλλακτική καλιεργεια Η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών σε όλη την Λατινική Αμερική εχει δημιουργισει πονοκεφαλο. Οι νομοθετες της Βραζιλίας και της Αργεντινής δηλωσαν ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη θα βοηθούσε την Αστυνομία να επικεντρωθεί στη σύλληψη εμπόρων και όχι χρηστών. Οι ηγέτες της Κολομβίας, του Μεξικού και της Μπελίσε έχουν ζητήσει να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση για τον εξορθολογισμό των νόμων για τα ναρκωτικά. Η Ουρουγουάη όμως έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα που να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός απόλυτα νόμιμου, κρατικά διαχειριζόμενου, μονοπωλίου κάνναβης.
Εάν τα κυβερνητικά πλάνα ευοδωθούν, η Ουρουγουάη θα γίνει η πρώτη επίσημη «Δημοκρατία της Μαριχουάνας». Από ό,τι φαίνεται όμως η απεξάρτηση από τη συνήθεια της απαγόρευσης είναι αρκετά δύσκολη. Γιατροί, χρήστες κάνναβης, πολιτικοί αντίπαλοι και αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον τρόπο διαχείρισης του ναρκωτικού - όπως το πού και πώς θα φυλάσσεται.
Ο 78χρονος Πρόεδρος Μουχίκα, ένας μποέμ πρώην αντάρτης, φαίνεται να εκπλήσσεται από τις αντιδράσεις που είχε η πρότασή του. Σε πρόσφατες δηλώσεις είπε ότι «οι χρήστες των ναρκωτικών είναι σκλάβοι της παράνομης αγοράς. Ετσι εξαναγκάζονται να αναμειχθούν σε εγκληματικές δραστηριότητες καθώς δεν διαθέτουν χρήματα». Και έτσι η κυβέρνησή του, που διαθέτει μια μικρή πλειοψηφία, συνεχίζει να προωθεί την ιδέα της δημιουργίας μιας μονοπωλιακής βιομηχανίας κάνναβης, με το νομοσχέδιο να κατατίθεται στο κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης Ναρκωτικών Χούλιο Καλζάντα έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα. Τις τελευταίες εβδομάδες υπολόγιζε την ποσότητα μαριχουάνας που θα χρειαστεί να παράγει η Ουρουγουάη εάν θέλει να εκτοπίσει τους εμπόρους ναρκωτικών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανε, με 70.000 χρήστες στη χώρα θα χρειαστούν «μόλις» 2.300 κιλά μηνιαίως, μια υπόθεση καθόλου εύκολη...