Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενημερώνει τους παραγωγούς αμυγδαλιάς ότι, διαπιστώθηκαν το τελευταίο διάστημα προσβολές από έλκη σε κλαδίσκους αμυγδαλιάς στις περιοχές Καλαμακίου και Συκουρίου.
Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούμενο από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Δεσπόπουλο και τον προϊστάμενο του Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δρ. Δ. Σταυρίδη, επισκέφθηκαν σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Κιλελέρ κ. Β. Βισβίκη, τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δ. Σοφολόγη, τον καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευάγ. Βέλλιο και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αμυγδαλεώνες στην περιοχή του Καλαμακίου.
Από την επιτόπια εξέταση διαπιστώθηκε νέκρωση κλαδίσκων στο σύνολο των δένδρων ποικιλίας Ferragnes, στους αμυγδαλεώνες που εξετάστηκαν, δηλ. συχνότητα ασθένειας 100% . Τα συμπτώματα εμφανίζονταν στους κλαδίσκους της ετήσιας βλάστησης με μορφή καστανών ελκών που περιέβαλλαν τους οφθαλμούς , ενώ στους νεκρούς κλαδίσκους τα έλκη ήταν βυθισμένα, χρώματος τεφροκαστανού.
Στο κέντρο των τεφροκαστανών ελκών ήταν ορατή πολυστιγμία (σημεία του παθογόνου), που οφειλόταν στην ύπαρξη μελανών πυκνιδίων.
Μετά από δειγματοληψίες και μικροσκοπική παρατήρηση στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, ο παθογόνος μύκητας αναγνωρίστηκε ως ο Phomopsis amygdali (συν. Fusicoccum amygdali) από τον καθηγητή Φυτοπαθολογίας κ. Βέλλιο ο οποίος αναφέρει για τη βιολογία και την αντιμετώπιση τα παρακάτω:
Σχετικά με την εξάπλωση του μολύσματος, για να εξέλθουν τα πυκνιδιοσπόρια (μολύσματα) από τα πυκνίδια και να διασπαρούν απαιτείται νερό (βροχή, δρόσος). Οι μολύνσεις των βλαστών λαμβάνουν χώρα κυρίως το φθινόπωρο (από τις ουλές πτώσης των φύλλων), ενώ μολύνσεις των βλαστών, φύλλων, ανθέων και καρπών μπορεί να λάβουν χώρα και την άνοιξη (απευθείας διάτρηση εφυμενίδας ή ουλές πτώσης λεπιών των οφθαλμών. Υγρασία και θερμοκρασίες 5-36 oC (με βέλτιστες 27-29 oC) απαιτούνται για τη βλάστηση των σπορίων και τη μόλυνση των οργάνων του φυτού.
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων βλαστών και καταστροφή τους με φωτιά οποιαδήποτε χρονική περίοδο γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματα. Το μέτρο αυτό συμβάλλει στην καταστροφή του μολύσματος και των εστιών διαχείμασης του παθογόνου. Επίσης, συνιστάται η εφαρμογή εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατά τόπους γεωπόνων και συγκεκριμένα 2-3 εφαρμογές το φθινόπωρο κατά την πτώση των φύλλων και ισάριθμες την άνοιξη με την έκπτυξη των οφθαλμών. Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και το χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις