Του Θωμά Χανή για το agrocapital.gr
- Ανάλογα με την εποχή που γίνεται το όργωμα διακρίνεται σε καλοκαιρινό, φθινοπωρινό, χειμωνιάτικο και ανοιξιάτικο. - Αναλυτικότερα:
-> Καλοκαιρινό όργωµα
- Πρέπει να γίνονται όταν θέλουμε να καταστρέψουμε τα ζιζάνια με βαθιά ριζώματα. Το βάθος οργώματος είναι 25 - 35 cm, τα ριζώματα των ζιζανίων εκτίθενται στον καυτό ήλιο και ξεραίνονται με συνέπεια μείωσης του αριθμού τους τον επόµενο χρόνο. Τα καλοκαιρινά οργώµατα έχουν όμως το μειονέκτηµα να καταστρέφουν τα μηχανήµατα που χρησιµοποιούµε και έχουν μεγάλο κόστος.
-> Φθινοπωρινό όργωµα
- Πρέπει να γίνεται πριν από τις χειμωνιάτικες βροχές και παγωνιές και είναι η πιο βασική και σημαντική επίδραση γιατί:
1) Εξασφαλίζει την καλύτερη αποσύνθεση των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας.
2) Εκθέτει το έδαφος στις καιρικές μεταβολές και κυρίως τους παγετούς που συντελούν στο καλό ψιλοχωμάτισµα κυρίως στα βαριά συνεκτικά εδάφη.
3) ∆ιευκολύνει τη διείσδυση του νερού σε μεγαλύτερο βάθος την καλύτερη αποταμίευσή του.
4) ∆ημιουργεί καλύτερες συνθήκες αερισμού.
5) Καταστρέφει τα ζιζάνια, υποβοηθάει την καταστροφή των διαφόρων εντόµων και ασθενειών αφού με το παράχωμα οι σπόροι ασθενειών και οι διαχειμάζουσες μορφές των εντόμων βρίσκονται σε ακατάλληλο περιβάλλον.
6) Το βάθος του οργώµατος είναι 20 - 30 cm και όχι πάντα στο ίδιο βάθος.
-> Χειµωνιάτικο όργωµα
- Γίνεται μόνο όταν για διάφορους λόγους δεν έγινε φθινοπωρινό όργωμα και όσο το δυνατόν νωρίτερα εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Το όργωµα μπορεί να γίνει όταν το χωράφι κόβεται καλά και ας έχει και λίγη υγρασία περισσότερη, γιατί αν περιμένουµε να στραγγίσει πιθανόν να καθυστερήσουμε πολύ την εκτέλεση.
- Σε πολύ βαριά εδάφη γίνεται όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος και το έδαφος είναι παγωμένο στο βάθος με συνέπεια οι ρόδες του τρακτέρ να μην βουλιάζουν. Το όργωµα αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται τόσο πιο ενεργητική επίδραση έχει.
-> Ανοιξιάτικο όργωµα
- Το ανοιξιάτικο όργωµα γίνεται όταν για οποιοδήποτε λόγο δε γίνουν τα προηγούμενα οργώµατα. Την εποχή αυτή το όργωµα θέλει μεγάλη προσοχή και εµπειρία, καθώς η επιτυχία του εξαρτάται από την εδαφική υγρασία, η οποία χάνεται γρήγορα λόγω υψηλών θερµοκρασιών και αποξηραντικών ανέµων που επικρατούν. Πρέπει να είναι ελαφρύ, γιατί γίνεται κοντά στη σπορά και μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο λόγω απωλειών εδαφικής υγρασίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις