Από την Αθήνα στο Ηράκλειο Κρήτης και...από το χωράφι στην κατανάλωση

Αμέσως μετά τη στροφή των Αγίων Θεοδώρων, το μάτι πέφτει σε μια τεράστια έκταση φυτεμένη με ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους κι απ' έξω το υπαίθριο μανάβικο, με τον ιδιώτη γεωπόνο Λεωνίδα Γρύλλο και τη σύζυγό του Θεοδώρα Τσέργα να εργάζονται σκληρά. Το όνομα "Μάνα επί Γης" αντιπροσωπεύει απόλυτα αυτό που θα συναντήσει ο καταναλωτής διαβαίνοντας την πόρτα του εκπληκτικού αγροκτήματος!

Εκεί μπορούμε να μπούμε, να κόψουμε ό,τι χρειαζόμαστε και στη συνέχεια να το πληρώσουμε  στον ίδιο που τα παρήγαγε χωρίς μεσάζοντες και με την ασφάλεια της διαπροσωπικής σχέσης.

Η οικονομική κρίση δε στάθηκε εμπόδιο για τον κ. Γρύλλο και τη σύζυγό του, που είναι νέα αγρότισσα και διακινεί και στις λαϊκές τα προϊόντα που παράγει. Αποφάσισε λοιπόν τον περασμένο Αύγουστο να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά του, υλοποιώντας ένα παλιό του όνειρο. Από γεωπόνος, να προχωρήσει ο ίδιος και στην παραγωγή των προϊόντων, και όχι μόνο αυτό... Να μπορεί ο ίδιος να τα διακινεί και να τα διαθέτει στους καταναλωτές, σε τιμές που προσπαθεί όσο γίνεται να είναι χαμηλότερες από τις τιμές στις λαϊκές και στη λιανική αγορά, αφού εδώ δεν υπάρχει ο μεσάζοντας με το ενδιάμεσο κέρδος στην πλάτη του καταναλωτή.

«Μακάρι να το κάνουν κι άλλοι. Θα χαρούμε πραγματικά να δούμε ότι χαράξαμε το δρόμο»...Ένα εκπληκτικό παράδειγμα. το οποίο και αποδεικνύει στην πράξη ότι η γη δε θα αφήσει τον κόσμο να πεινάσει, αρκεί να την καλλιεργήσει, να τη σεβαστεί, να συνομιλήσει μαζί της.

«Η γη μάς μιλάει», λέει ο Λεωνίδας Γρύλλος. «Εμείς πρέπει να ξέρουμε να την ακούμε και να την καταλαβαίνουμε»... Ο ίδιος μας λέει επίσης χαρακτηριστικά, με αφορμή και τη δική του προσπάθεια, πως «αν θες, μπορείς να γυρίσεις τη γη ανάποδα»...

«Είμαστε αισιόδοξοι»

Ο κ. Λεωνίδας Γρύλλος εξηγεί: «Αυτή η ιστορία ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες. Στηρίχτηκε σε ένα παλιό όνειρο που είχα, να εφαρμόσω αυτά τα οποία γνωρίζω στο χωράφι, και τα οποία βλέπω κι εγώ στους πελάτες-παραγωγούς με τους οποίους έχω συνεργασία τόσα χρόνια. Μου αρέσει η παραγωγική διαδικασία. Κι έτσι ξεκίνησα αυτή την εκμετάλλευση, που είναι 20 στρέμματα, με πάρα πολλές καλλιέργειες που διατίθενται απευθείας από το χωράφι στον καταναλωτή, χωρίς να υπάρχει μεσάζοντας. Κόβουμε αυτά τα οποία πουλάμε. Δεν αποθηκεύουμε, δεν έχουμε ψυγεία, που σημαίνει ότι όσα χρειαζόμαστε κάθε μέρα, κόβουμε για να πουλάμε. Ό,τι δεν πουλιέται, δεν κόβεται, γίνεται ξανά λίπασμα, μένει στο χωράφι»...

Επίσης, ο κ. Γρύλλος μας λέει ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο αγρόκτημα αυτό, που έχουν κυρίως σχέση με το γεγονός ότι είναι πολλές και διαφορετικές οι καλλιέργειες. «Χρειάζεται παρακολούθηση και τεχνική διαφορετική σε τόσες καλλιέργειες ταυτόχρονα, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο. Επίσης υπάρχει άλλη μια δυσκολία που έχει να κάνει με την εναλλαγή, δηλαδή μόλις τελειώσει μια συγκομιδή πρέπει να φέρουμε και την επόμενη. Αυτό προσπαθούμε να "παντρέψουμε". Κάνουμε λάθη, θα κάνουμε λάθη, καθώς είναι κάτι που δε συμβαίνει, απ' ό,τι ξέρουμε, πουθενά αλλού στην Κρήτη»...

 Ο κ. Γρύλλος αναφέρει επίσης ότι «το κτήμα είναι επισκέψιμο. Ο κόσμος μπορεί να μπει μέσα και μπορεί να κόψει ο καταναλωτής τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει. Προσπαθούμε δηλαδή να προσφέρουμε ένα πολύ φρέσκο προϊόν σε μια πολύ καλή τιμή, και να είναι σίγουρος ο καταναλωτής ότι το προϊόν που θα του δώσουμε θα είναι ασφαλές από άποψη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Δεν είναι βιολογικά, είναι ολοκληρωμένης διαχείρισης, δεν έχουμε ακόμα πιστοποιηθεί. Ο επόμενός μας στόχος είναι να πιστοποιηθούμε, αλλά έχει πάρα πολλές δυσκολίες λόγω συγκαλλιέργειας πάρα πολλών καλλιεργειών ταυτόχρονα, ωστόσο θα τα καταφέρουμε»...

Τα πάντα...

Απλά τα πάντα μπορεί να πει κανείς ότι έχουν φυτευτεί στο αγρόκτημα αυτό. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα έχουν καλλιεργηθεί κολοκύθια, αγγούρια, αντζούρια, λάχανο ντόπιο, λάχανο κόκκινο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κινέζικο λάχανο, καλαμπόκι, κουκκιά, παντζάρι, σπανάκι, κρεμμύδι, μαρούλι σε 3-4 διαφορετικά είδη, καρότο, άνηθος, σέλινο, μαϊντανός, πράσο, ραπάνι και άλλα.

«Είναι πάνω από 30 τα διαφορετικά είδη», σύμφωνα με τον κ. Γρύλλο, «που ήδη έχουν καλλιεργηθεί και πολλά από αυτά ήδη έχουν συγκομιστεί και κάποια άλλα θα μπουν στην πορεία. Είναι είδη της κάθε περιόδου. Για παράδειγμα, δεν καλλιεργούμε ντομάτα καθώς δεν είναι η περίοδός της για την ύπαιθρο. Θα καλλιεργηθεί όμως ντομάτα την άνοιξη. Θα καλλιεργηθεί πεπόνι. Θα καλλιεργηθεί καρπούζι. Θα καλλιεργηθούν όλα αυτά τα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν».

Οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τη λιανική πώληση στα καταστήματα και τις λαϊκές, αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές. Για παράδειγμα, το μάτσο τον άνηθο, το σέλινο και το μαϊντανό διατίθεται προς 30 λεπτά, το μαρούλι από 40 έως και 50 λεπτά κ.ά. «Επειδή δεν έχουμε την επαφή με την αγορά, μπορεί να πουλήσουμε και κάτι ακριβότερα από τα σούπερ-μάρκετ, αλλά το φρέσκο εδώ διαφέρει από το φρέσκο του σούπερ-μάρκετ. Είναι διαφορετικά προϊόντα», λέει ο κ. Γρύλλος.

Μάθημα ζωής

Η σύζυγός του, στο όνομα της οποίας έχει γίνει η επιχείρηση ως νέα αγρότισσα, είναι κατά το ήμισυ από Καρδίτσα και κατά το ήμισυ από Βούτες.

«Ο κάθε γεωπόνος», λέει η κ. Θεοδώρα Τσέργα, «έπρεπε να κάνει πρώτα αυτή τη δουλειά και μετά να ασχολείται με το εμπόριο των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων. Μακάρι αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα να μπορέσει να το κάνει όλος ο κόσμος. Γιατί το μόνο που μας έχει μείνει είναι το φαγητό. Και όταν αυτό είναι φρέσκο, νομίζω ότι ο κόσμος θα το προτιμήσει».

 

neakriti.gr
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις