EFSA: μέτρα ελέγχου για την  Xylella fastidiosa

Ο Τομέας Φυτοϋγειονομικής Προστασίας (PLH) της EFSA χρησιμοποίησε την προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο το X. fastidiosa εξαπλώνεται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις υπό διαφορετικές συνθήκες. Η μοντελοποίηση έδειξε τη σημασία της εφαρμογής μέτρων ελέγχου, όπως αυτά που καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης ή ακόμη και εξάλειψης των εστιών.

Έδειξε, μάλιστα, σχετική αποτελεσματικότητα της χρήσης ζωνών ασφαλείας διαφορετικού μεγέθους για τον έλεγχο μιας μολυσμένης περιοχής. Οι προσομοιώσεις απέδειξαν επίσης τη σημασία του ελέγχου των εντόμων που είναι γνωστό ότι μεταδίδουν τον παθογόνο παράγοντα στην Ευρώπη - όπως το Spittlebug Philaenus spumarius - και την ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης μεταξύ της ανίχνευσης και της εφαρμογής μέτρων ελέγχου όπως η αφαίρεση μολυσμένων φυτών και η καθιέρωση οριοθετημένων περιοχών. 

Υπάρχει θεραπεία;
 Η αξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη γνωστός τρόπος εξάλειψης του βακτηρίου από ένα νοσούντο φυτό σε συνθήκες πεδίου. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων χημικού και βιολογικού ελέγχου έχει εκτιμηθεί σε πρόσφατα πειράματα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να μειώσουν προσωρινά τη σοβαρότητα της νόσου σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι θα μπορούσαν να εξαλείψουν τον X. fastidiosa σε συνθήκες πεδίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Ποιες χώρες κινδυνεύουν 


Οι προσομοιώσεις υπολογιστών έδειξαν ότι παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της ΕΕ έχει τύπους κλίματος κάτω από τους οποίους ο παθογόνος παράγοντας είναι γνωστός σε άλλα μέρη του κόσμου, οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκονται στη νότια Ευρώπη. 

Ωστόσο, η μοντελοποίηση έδειξε κάποια διαφοροποίηση σε αυτόν τον γενικό κανόνα σύμφωνα με το υποείδος που εμπλέκεται. Για παράδειγμα, πρότεινε ότι το X. fastidiosasubsp. Η πολυπλεξία είχε περισσότερες δυνατότητες να εγκατασταθεί στη βόρεια Ευρώπη από άλλα υποείδη. 

Οι πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο εγκατάστασης θα είναι πολύτιμες για τη θέσπιση προγραμμάτων επιτήρησης και ανίχνευσης σε διάφορα κράτη μέλη. Η EFSA αναπτύσσει επί του παρόντος κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα σχετικά με το X. fastidiosa με φυτοϋγειονομικές οργανώσεις σε όλη την ΕΕ. 

Ένα κρυφό παράσιτο 
Η αξιολόγηση περιέχει ένα βασικό τμήμα για τις μεταβολές στην ασυμπτωματική περίοδο - το χρόνο από τη μόλυνση έως την έκφραση συμπτωμάτων - φυτών που μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενιστές για το X. fastidiosa .

 Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και ανάλυση δεδομένων αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στην ασυμπτωματική περίοδο για διαφορετικούς συνδυασμούς ξενιστή και υποείδους. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό προσαρμοσμένων προγραμμάτων επιτήρησης καθώς και θα βοηθήσουν τους διαχειριστές κινδύνου να αποφασίσουν πότε θα είναι ασφαλές να τερματιστεί η οριοθέτηση μιας περιοχής εστίας. 

Μελλοντική έρευνα
 Ο Stephen Parnell, πρόεδρος της ομάδας εργασίας του X. fastidiosa της Ομάδας PLH , δήλωσε: «Αυτή ήταν μια πολύπλοκη επιστημονική πρόκληση με πολλούς τομείς αβεβαιότητας, αλλά έχουμε αποσταλεί μερικά σημαντικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τους διαχειριστές κινδύνου, τους αξιολογητές κινδύνου και τους ερευνητές. Οι προσομοιώσεις υπολογιστών βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της επιστημονικής γνώμης. Τα μοντέλα που αναπτύξαμε είναι ισχυρά και, κυρίως, ευέλικτα ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών σεναρίων και να υποστηρίξουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης». 

Xylella fastidiosa
Να σημειωθεί ότι το Xylella fastidiosa είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτικά βακτήρια στον κόσμο. Προκαλεί ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στη γεωργία, τους κήπους και το περιβάλλον.

Τα τέσσερα πιο συχνά αναφερόμενα υποείδη είναι το fastidiosa, pauca, multiplex και sandyi. Το βακτήριο ζει στον ιστό xylem του φυτού και συνήθως εξαπλώνεται από φορείς εντόμων που τροφοδοτούνται από το ξυλοφόρο φυτό. 

Το X. fastidiosa εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013, όταν άρχισε μια εστία στην Απουλία της νότιας Ιταλίας. Από τότε έχει αναφερθεί στη Γαλλία (Κορσική και Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή), Ισπανία (Βαλεαρίδες, Βαλένθια, Μαδρίτη), Κεντρική Ιταλία (Τοσκάνη) και Πορτογαλία (Πόρτο). Τα μέτρα ελέγχου έκτακτης ανάγκης της ΕΕ εφαρμόζονται σε όλες τις περιοχές εστίασης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις