Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, παρουσία τοπικών βουλευτών, θα έχουν σήμερα το απόγευμα εκπρόσωποι των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών του Τυμπακίου για τις μεγάλες καταστροφές που εξακολουθεί να προκαλεί στις καλλιέργειες της ντομάτας το έντομο Tuta Absoluta, η καταπολέμηση του οποίου εκτός από πολύ δύσκολη είναι και υψηλού κόστους. Ζητούμενο για τους παραγωγούς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, είναι να υπάρξει μια ελάχιστη αποζημίωση για τους παραγωγούς ντομάτας που έχουν πληγεί οικονομικά από το έντομο και αδυνατούν ακόμη και να καλύψουν το κόστος που απαιτείται για να καλλιεργήσουν ξανά. Όπως ο ίδιος ανέφερε, οι παραγωγοί, εκτός από τις ζημιές από το έντομο, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κατρακύλα των τιμών των προϊόντων τους σε επίπεδα κάτω του κόστους παραγωγής. Χαρακτηριστικά, όπως πρόσθεσε, η υπερπροσφορά ντομάτας στην ελληνική αγορά αυτή την περίοδο έχει οδηγήσει το προϊόν στα αζήτητα, ενώ οι λίγες ποσότητες που διατίθενται πωλούνται με τιμή παραγωγού από 15 έως 22 λεπτά το κιλό.
Ανθεκτικότητα στα φάρμακα
Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για μια ολιστική αντιμετώπιση του εντόμου επεσήμανε ο εντομολόγος ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα Μανόλης Ροδιτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου. Ο ίδιος εξήγησε ότι αν και το έντομο καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη το 2019, από το 2014 υπήρξε μια πρώτη αναφορά για ανάπτυξη ανθεκτικότητάς του απέναντι στα χημικά σκευάσματα αντιμετώπισής του. Η ανθεκτικότητα του εντόμου στα διαθέσιμα εγκεκριμένα σκευάσματα έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους παραγωγούς, που βλέπουν την παραγωγή ντομάτας να καταστρέφεται χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντίδρασης. «Έχουμε παρατηρήσει μεγάλη προσβολή σε φροντισμένα θερμοκήπια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ροδιτάκης που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί δειγματοληψίες και μετρήσεις για το έντομο όχι μόνο στο Τυμπάκι, αλλά και στην Ιεράπετρα, καθώς πρόβλημα – αν και σε μικρότερο βαθμό – υπάρχει σε όλες τις περιοχές του νησιού όπου παράγονται πρώιμα κηπευτικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Ροδιτάκης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα χημικά σκευάσματα δε μπορούν να δώσουν τη λύση. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν πιο ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Για το λόγο αυτό, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει καταθέσει δύο προτάσεις για χρηματοδότηση, οι οποίες προβλέπουν τη συντονισμένη λήψη δέσμης μέτρων στην περιοχή του Τυμπακίου (παρακολούθηση των επιπέδων προσβολής και χημική παρέμβαση μόνο όπου χρειάζεται, ελεγχόμενη εγκατάσταση στις καλλιέργειες άλλων ωφέλιμων οργανισμών, τοποθέτηση ειδικών διχτυών κ.α.). Πρόκειται για μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη από πέρυσι, τόνισε, χαρακτηρίζοντας δίκαιη την αντίδραση των παραγωγών. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι ανάγκη να διασωθεί η καλλιέργεια της ντομάτας στην Κρήτη, καθώς είναι μια από τις πιο δυναμικές και αποδοτικές για τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία.