Ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.
ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ Η πτήση των αρσενικών της δεύτερης γενιάς βρίσκεται στην κορύφωσή της. Η καταπολέμηση της 2ης γενιάς της κόκκινης ψώρας είναι στρατηγικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εχθρού, καθώς οι επόμενες γενιές είναι αλληλοεπικαλυπτόμενες και συνεπώς είναι δύσκολο να προσδιορισθούν. Μόνο σε εκείνους τους οπωρώνες που παρατηρήθηκαν κατά την συγκομιδή, την περσινή περίοδο, πάνω από 4-10 άτομα της κόκκινης ψώρας ανά καρπό, με το μικρότερο όριο για τα μανταρίνια και το μεγαλύτερο για τα πορτοκάλια και αν η προσβολή ήταν ομοιόμορφη (δηλαδή αφορούσε τα περισσότερα δέντρα), να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα, βλ λίστα που έχει σταλεί. Σε όσους οπωρώνες έχουν έντονη προσβολή και έγινε καταπολέμηση της πρώτης γενιάς με νευροτοξικά σκευάσματα (ΔΓΠ 1.05/06/2019) καλό είναι να γίνει επανάληψη της επέμβασης αυτή την εποχή. Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων
ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ Οι συλλήψεις στις φερομονικές παγίδες είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε ορισμένες μόνο περιοχές. Να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου στους οπωρώνες που κατά την περσινή χρονιά παρουσίασαν προβλήματα. Ο ψεκασμός μπορεί να συνδυασθεί με αυτόν της κόκκινης ψώρας. Κατάλληλα φάρμακα Βλ. λίστα που έχει σταλεί.
ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ Σε οπωρώνες της Θεσπρωτίας που παρουσιάζουν έντονες προσβολές να γίνει επέμβαση από την λήψη του δελτίου μέχρι 15 (δεκαπέντε) Αυγούστου .
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις