Η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις διάφορες χώρες παραγωγής του νότιου ημισφαιρίου. Αν και οι ποιοτικές προοπτικές είναι μάλλον ευνοϊκές, οι όγκοι φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τις κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την έλλειψη βροχοπτώσεων.
Η μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Νότια Αφρική. Πράγματι, μετά από πολλά χρόνια ξηρασίας, οι κλιματικές συνθήκες επανεξισορροπήθηκαν το 2019-2020 και οι παραγωγοί ελπίζουν, αν όχι σε μεγάλη συγκομιδή, τουλάχιστον στην επιστροφή σε πιο συμβατικούς όγκους. Σύμφωνα με τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε ο επαγγελματικός οργανισμός Vinpro, η παραγωγή το 2020 θα είναι υψηλότερη από εκείνη του 2019 (9,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα), παραμένοντας όμως κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. "Η ανθοφορία και το σύνολο των σταφυλιών ήταν βελτιωμένα σε σύγκριση με αυτό που είδαμε στην προηγούμενη σεζόν. Το επαρκές νερό και η θερμοκρασία έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη των αμπελιών και φαίνεται να εξασφαλίζεται καλή συγκομιδή. Η ωρίμαση έγινε ταχύτερα αλλά ολοκληρωμένα", εξήγησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας συμβουλών κρασιού της Vinpro, Conrad Schutte. Η KWV, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιών της Νότιας Αφρικής, έσπασε ακόμη και το ρεκόρ της για τον όγκο των σταφυλιών που εισέρχονται στο οινοποιείο σε μία ημέρα - 800 τόνους κόκκινων σταφυλιών - που τον κάνει να υποστηρίζει ότι "οι ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών όπως οι shiraz, tannat, cabernet-sauvignon και mourvèdre εμφανίζουν ορατά όγκους πολύ υψηλότερους από τις προσδοκίες φέτος".
Μειώσεις αναμένονται στη Νότια Αμερική
Το ίδιο όμως δε συμβαίνει στη Χιλή, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και η ξηρασία το χειμώνα δεν οδήγησαν μόνο σε πρώιμη συγκομιδή, αλλά και σε πιθανό μειούμενο όγκο. Έχει γίνει αισθητό ότι το υδατικό stress ήταν έντονο και ορισμένοι παραγωγοί αναφέρουν σχετικά σημαντικές απώλειες καλλιεργειών. Η ανοδική τάση των τιμών των σταφυλιών που δεν υπόκεινται σε συμβόλαια αγοράς φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Από την άλλη πλευρά των Άνδεων, η Αργεντινή αντιμετωπίζει το ίδιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου από το Εθνικό Ινστιτούτο Αμπελοκαλλιέργειας (INV), η παραγωγή του 2020 θα είναι χαμηλότερη από ό, τι το 2019. Η κλίμακα που καθορίστηκε από την INV θέτει τη συγκομιδή μεταξύ 21,4 και 23,7 εκ. τόνους, έναντι 25,2 εκατομμυρίων το περασμένο έτος (18,54 Mhl, συμπεριλαμβανομένων, 5,5 Mhl γλευκών). Η πτώση των όγκων, δεν είναι κατ 'ανάγκην κακά νέα για την οινοβιομηχανία, διότι, σύμφωνα με το μεσίτη Ciatti, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα κόκκινων κρασιών από τις περιόδους 2018 και 2019, προκαλώντας προβλήματα χωρητικότητας αποθήκευσης. Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των διακυμάνσεων των όγκων και συνεπώς των τιμών, η κυβέρνηση της επαρχίας Mendoza ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας "τράπεζας κρασιού", μιας αποθεματοποίησης δηλαδή , που θα αποτρέψει την υπερπροσφορά όγκων στην αγορά. Οι παραγωγοί που θα αποσύρουν από την αγορά κρασιά, θα αμείβονται και οι αποθηκευμένες ποσότητες θα καταστήσουν δυνατή την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μεταγενέστερων μειώσεων της παραγωγής που συνδέονται με τις κλιματικές συνθήκες. Το μέτρο χαιρέτισαν με σκεπτικισμό ορισμένοι εκπρόσωποι παραγωγών που επισημαίνουν ασυνέπειες πολιτικής: «Η αναδιάρθρωση σε κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών εξακολουθεί να ενθαρρύνεται και οι νέες φυτεύσεις επιτρέπονται πάντοτε», αναφέρει με απογοήτευση η Gabriela Lizana της APOEM.
Τέλος, στην Ωκεανία, οι επίσημες προβλέψεις δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. Η συγκομιδή ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου στη Νέα Ζηλανδία και θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο. Ο ζεστός καιρός χωρίς διακυμάνσεις έχουν μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης των ασθενειών, προκαλώντας παράλληλα κάποια πίεση για νερό. Στην Αυστραλία, μετά από τις πυρκαγιές και μετά τις έντονες βροχές, οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν προβλήματα γεύσης λόγω καπνού. Ο αντίκτυπος αυτών δεν είναι επί του παρόντος γνωστός και θα καθορίσει, με τους κλιματολογικούς παράγοντες, τον τελικό όγκο της συγκομιδής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις