Της Στυλπνοπούλου Άσπα
Ο Φεβρουάριος και ειδικά ο Μάρτιος χαρακτηρίζονται οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τους αγρότες ειδικά στη Θεσσαλία και τη Κεντρική Μακεδονία. Οι κατακόρυφες μειώσεις της θερμοκρασίας επιφέρουν προβλήματα παγετού και απαιτείται άμεση φροντίδα και πρόληψη.
Συγκεκριμένα, ο παγετός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις καλλιέργειες. Μπορεί να καταστρέψει φυτά ή φρούτα. Τα φυτά με λεπτές επιδερμίδες, όπως ντομάτες, σόγια ή κολοκυθάκια, μπορούν να καταστραφούν. Αν ο παγετός είναι αρκετά κακός, οι πατάτες θα παγώσουν στο έδαφος.
Γιατί συμβαίνει ο παγετός;
Ο παγετός συνήθως σχηματίζεται όταν μια επιφάνεια κρυώσει διαμέσου της απώλειας της υπέρυθρης ακτινοβολίας σε μια θερμοκρασία που είναι ψυχρότερη από το σημείο δρόσου του αέρα δίπλα στην επιφάνεια και η θερμοκρασία αυτής της επιφάνειας είναι κάτω από το πάγωμα (0 ° C). Η πηγή αυτής της υγρασίας είναι ο υδρατμός που περιέχεται στον αέρα.
Πώς βλάπτει τις καλλιέργειες;
Το νερό ανάμεσα στα φυτικά κύτταρα παγώνει και αντλεί νερό από τα γύρω κύτταρα για να σχηματίσει περισσότερους πάγους. Ο πάγος δεν μπορεί να σχηματιστεί στην επιφάνεια του φυτού και το νερό ανάμεσα στα κύτταρα παγώνει γρήγορα και σχηματίζει μεγάλους κρυστάλλους. Αυτά τα μεγάλα κρύσταλλα – τρύπες - στα κύτταρα προκαλούν μόνιμη βλάβη.
Με τη τελευταία βδομάδα αυτού του μήνα που διανύουμε είδαμε σε Νάουσα, Λάρισα ακόμη και Στερεά Ελλάδα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με καλλιέργειες όπως αμύγδαλα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια οι οποίες βρίσκονται σε περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης. Ο παγετός φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και για την επόμενη εβδομάδα όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι οπότε καλούνται οι αγρότες να λάβουν τα μέτρα τους και οι κυβερνητικοί φορείς να είναι έτοιμοι για τη καταγραφή ζημιών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις