Μια θανατηφόρα ασθένεια στην ελιά που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να απειλήσει το 95% των παγκόσμιων καλλιεργειών, αποκάλυψε μια μελέτη.
Το βακτήριο fastidiosa, το οποίο μεταδίδεται από έντομα, έχει εξαλείψει εκατομμύρια δέντρα σε όλη την Ιταλία και τώρα επιταχύνεται σε φυτείες στην Ισπανία και την Ελλάδα.
Υπάρχει φόβος ότι το οικονομικό κόστος της ασθένειας θα μπορούσε να φθάσει τα 17 δισεκατομμύρια λίρες και οι τιμές για τους καταναλωτές θα αυξηθούν.
Πέρυσι, η Γαλλία ανακάλυψε επίσης τα πρώτα κρούσματα του βακτηρίου.
Η αμερικανική ομότιμη μελέτη προειδοποίησε ότι τα επόμενα 50 χρόνια το παθογόνο, το οποίο δεν έχει γνωστή θεραπεία, θα μπορούσε να καταστρέψει πολλές από τις καλλιέργειες στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα - οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 95% των παγκόσμιων ελιών.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kevin Schneider, του Πανεπιστημίου Wageningen, δήλωσε: «Το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ότι θα υπήρχε έλλειψη προσφοράς. Και θα περίμενα ότι αν αυξηθούν οι τιμές, οι καταναλωτές θα είναι χειρότεροι. "
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στα Αμερικανικά Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, αποκάλυψε ότι οι οικονομικές απώλειες θα ήταν 4,3 δισεκατομμύρια λίρες στην Ιταλία τα επόμενα 50 χρόνια, εάν δεν γίνει τίποτα για να σταματήσει η εξάπλωση.
Στην Ισπανία, οι απώλειες θα ανέλθουν σε 14,8 δισεκατομμύρια λίρες την ίδια περίοδο και στην Ελλάδα θα κόστιζε την οικονομία 1,7 δισεκατομμύρια λίρες.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την πρόληψη της εξάπλωσης. Ο έλεγχος της νόσου μέχρι στιγμής περιορίστηκε στην απομάκρυνση μολυσμένων δέντρων και στη φύτευση νέων. Η έκθεση αναφέρει ότι εάν μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα, τότε το οικονομικό κόστος θα μπορούσε να μειωθεί σε 8,7 εκατομμύρια £ ετησίως στην Ιταλία.
Ο ελαιοκαλλιεργητής Gennaro Santoro διευθύνει ένα αγρόκτημα στην Απουλία και λέει ότι οι αγρότες πρέπει να προσαρμοστούν.
"Δεν γίνεται να κόψετε όλες τις ελιές", είπε στο Olive Times. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με την ασθένεια, όπως έκαναν πάντα οι αγρότες».
Προς το παρόν η ασθένεια έχει μολύνει το 17% των καλλιεργειών στην Ιταλία. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 2013 και εκτιμάται ότι το 60% των καλλιεργειών έχουν χαθεί από τότε.
Οι ερευνητές λένε ότι το βακτήριο ευδοκιμεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο λόγω των κλιματικών συνθηκών τους και εκτιμούν ότι έως και το 99% των καλλιεργειών είναι ευπαθή.
Σήμερα εξαπλώνεται με ρυθμό 5 χιλιομέτρων ετησίως, αλλά οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σε 1 χιλιόμετρο εάν ληφθούν μέτρα.
«Υπάρχουν σαφείς οδηγίες και πρωτόκολλα που θεσπίζονται για την προετοιμασία όσο το δυνατόν περισσότερο κατά της εισαγωγής επιβλαβών φυτικών ασθενειών», δήλωσε ο Δρ Schneider.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις