Κλιμάκια γεωπόνων εγκατέστησαν φωλιές στους Δήμους Τεμπών και Αγιάς
Βιολογικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη των καστανοπαραγωγών
Ολοκληρώθηκε, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου torymus sinensis, για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς, σε περιοχές των Δήμων Τεμπών και Αγιάς. Κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας εγκατέστησαν φωλιές με το ωφέλιμο έντομο σε Πυργετό, Αιγάνη, Στόμιο, Ποταμιά, Μελιβοία και Καρίτσα. Η καστανοκαλλιέργεια στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας αποτελεί το 30% περίπου της συνολικής έκτασης κάστανου της Ελλάδας και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του ορεινού όγκου του Κισσάβου στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών. Το 75-80% περίπου της παραγωγής κάστανου της Λάρισας εξάγεται, με κύριο προορισμό την Ιταλία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 20-25% προωθείται στην εγχώρια αγορά. «Αν συνυπολογιστεί ότι η καστανιά αξιοποιεί άγονα και ορεινά εδάφη, γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί μία σημαντική και αποδοτική καλλιέργεια για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στις ορεινές περιοχές» τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Οι Ομάδες Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν επέμβει στο παρελθόν αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Η Περιφέρεια είναι κοντά στους παραγωγούς, στηρίζει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και μεριμνά για την προστασία του φυτικού κεφαλαίου» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης για προστασία των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος, προέβη στην προμήθεια και εγκατάσταση ωφελίμου φυσικού εντόμου για την καταπολέμηση του επιζήμιου εχθρού της σφήκας της καστανιάς.
Η σφήκα αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εχθρό της καστανιάς, καθώς προκαλεί αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών, νέκρωση των δέντρων και μπορεί να μειώσει την παραγωγή κατά 60-85%. Προσβάλει ακόμη και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισής της, θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.
Με δεδομένο ότι το ΥΠΑΑΤ, μέσω του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου μπορούσε να διαθέσει στη ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας περιορισμένη ποσότητα ατόμων του παρασιτοειδούς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού, κινητοποιήθηκε άμεσα για την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Για την καλύτερη φυτοπροστασία της καστανοκαλλιέργειας, παρά τις αντιξοότητες και ιδιαιτερότητες της τρέχουσας χρονικής περιόδου, η Περιφέρεια με την αρμόδια Υπηρεσία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας κατόρθωσε να προβεί έγκαιρα στην προμήθεια και εξαπόλυση του παρασιτοειδούς στο κατάλληλο στάδιο της καστανιάς.
Για τον σκοπό αυτό κλιμάκιο γεωπόνων της ΔΑΟ, αποτελούμενο από τον Δ/ντή Π. Καλφούντζο, τον Δ. Σταυρίδη Δρ. Εντομολογίας, Προϊστάμενο Τμ. Φυτοπροστασίας και Συντονιστή της Ομάδας Αγροτικών Κρίσεων της Περιφέρειας και τον Αθ. Λιακατά, γεωπόνο του ιδίου Τμήματος, σε συνεργασία με τους Δήμους Αγιάς και Τεμπών, πραγματοποίησαν εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis. Στην εξαπόλυση συμμετείχαν γεωπόνοι των Γραφείων Αγροτικής Ανάπτυξης των συγκεκριμένων Δήμων και εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών κάστανου των Α.Σ. Αμπελακίων, Καρίτσας, Μελιβοίας και Σκήτης-Ποταμιάς.
Συστήνεται αποφυγή ψεκασμών μέχρι τα τέλη Ιουνίου
Η ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας εφιστά την προσοχή των καστανοπαραγωγών των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, να μην προβούν σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια της καστανιάς έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή καταπολέμηση της σφήκας. Επισημαίνεται στους παραγωγούς ότι η αποφυγή των ψεκασμών με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου), δεν αφορά μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κάθε καλλιεργητική περίοδο στο μέλλον.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας στα τηλέφωνα 2413 511119 και 2413 511157.
,