Το δελτίο αναφέρεται για τα ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια.
ΕΝΤΟΜΑ
ΑΝΑΡΣΙΑ─ΓΡΑΦΟΛΙΘΑ
Οι συλλήψεις των ακμαίων και των δύο εντόμων συνεχίζονται σε όλες τις περιοχές και γενικά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές κυμαίνονται μάλλον σε χαμηλά επίπεδα.. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός συλλήψεων είναι δυνατό να διαφέρει σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή, αλλά και μεταξύ παγίδων στον ίδιο οπωρώνα. Για το λόγο αυτό καλούνται οι παραγωγοί να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα τις φερομονικές παγίδες και να υπολογίζουν τον μέσο όρο συλλήψεων ανά ημέρα. Αυξητική τάση αυτής της αναλογίας πρέπει να τους κινητοποιεί προκειμένου να επεμβαίνουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μέσα σε 5─7 ημέρες περίπου, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Επίσης, συνιστάται στους παραγωγούς πριν προβούν σε κάποια επέμβαση να ελέγχουν δειγματοληπτικά, καλύπτοντας όλη την έκταση του οπωρώνα, για προσβολές στους καρπούς και στην τρυφερή βλάστηση από τη δραστηριότητα των προνυμφών, καθώς και για αποθέσεις ωών των ακμαίων εντόμων. Συστήνεται η χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων που να καταπολεμούν ταυτόχρονα και τα δύο έντομα.
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ
Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου παραμένουν γενικά σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, η απόφαση για επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση τις συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων του κάθε οπωρώνα, καθώς και κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου για την ύπαρξη προσβολών στους καρπούς
ΑΦΙΔΕΣ (Μελίγκρες)
Σε οπωρώνες που παρατηρείται προσβολή της νεαρής βλάστησης από αφίδες, συνιστάται επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.
ΡΑΓΟΛΕΤΙΔΑ (Σκουλίκι των κερασιών)
Για την προστασία των κερασιών των όψιμων ποικιλιών από το έντομο, συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, πάντα με βάση τις συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στις φερομονικές παγίδες στον κάθε οπωρώνα. Επειδή ο χρόνος μεταξύ έναρξης προσβολής και συγκομιδής είναι μικρός, να δοθεί μεγάλη προσοχή στην επιλογή των εντομοκτόνων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος υπολειμμάτων στους καρπούς.
ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Η μύγα της Μεσογείου είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτική για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) και μέχρι τη συγκομιδή. Η προσβολή των καρπών από τις προνύμφες του εντόμου είναι συνήθως σημαντική σε οπωρώνες που δεν προστατεύονται συστηματικά από τους υπόλοιπους εντομολογικούς εχθρούς. Η προστασία των καρπών από έντομο αρχίζει από το στάδιο της αλλαγής χρώματος (έναρξη ωρίμανσης) και μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ψεκασμό κάλυψης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, είτε με δολωματικό ψεκασμό Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου και τη δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου, ενώ οι δολωματικοί περίπου ανά εβδομάδα. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών. Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών.
Τρόπος εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών: Στο ψεκαστικό διάλυμα προστίθεται ελκυστική ουσία (υδρολυμένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Ψεκάζεται με ποσότητα περίπου 200ml (ποτήρι κρασιού) το εσωτερικό και κορυφαίο τμήμα της κόμης (φύλλωμα και όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δένδρου του οπωρώνα. Τα δένδρα της περιμέτρου του οπωρώνα σε μία ή δύο σειρές ψεκάζονται όλα. Είναι σημαντικό να ψεκάζονται ο φράχτης και οι θάμνοι στην περίμετρο του οπωρώνα.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΜΟΝΙΛΙΑ
O παρατεταμένα άστατος βροχερός και υγρός καιρός είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την ανάπτυξη και την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας. Η ευπάθεια των καρπών στον παθογόνο μύκητα μεγαλώνει όσο αυτοί πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμασης, καθώς και μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα που τραυματίζουν τους καρπούς, όπως το χαλάζι και οι ισχυροί άνεμοι. Για την προστασία των καρπών από τη ασθένεια και ιδιαίτερα σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα, συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επιπλέον, στα κεράσια συστήνεται η διακοπή των ποτισμάτων μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή ρωγμών, οι οποίες αποτελούν πύλες εισόδου της ασθένειας
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.