Της Αθανασίας Παπαδημητρίου
Η καλλιέργεια του ηλίανθου στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού φαίνεται ότι έχει κερδίσει το στοίχημα, αφού το ενδιαφέρον των παραγωγών αυξάνεται προοδευτικά κάθε χρόνο.
Ήδη, η εναλλακτική καλλιέργεια του ενεργειακού φυτού καταλαμβάνει έκταση περί τις 20 χιλ. στρ. και το γεγονός ότι η τιμή παραμένει σε σταθερά καλά επίπεδα σε συνδυασμό με τις χαμηλές απαιτήσεις ως προς τις καλλιεργητικές φροντίδες, ωθεί όλο και περισσότερους αγρότες να συζητούν σοβαρά πλέον τη στροφή στον ηλίανθο.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες, με τον κύριο όγκο της παραγωγής να κατευθύνεται σε μονάδα βιοντίζελ στη Φθιώτιδα.
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Πολύβιος Κυρίτσης από τη Γεωπονική Ένωση Δομοκού, στα αρδευόμενα αγροτεμάχια η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 350 και 450 κιλών ανά στρέμμα, ενώ στα ξερικά περιορίζεται σε 250-300 kg/στρ.
Ανάλογα με τις εισροές και τα ενοίκια, κατά προσέγγιση το κόστος για την ανάπτυξη της καλλιέργειας κυμαίνεται από 30 έως 60 ευρώ το στρέμμα. Αν λάβουμε υπόψιν μας τη μέση απόδοση με την τιμή των 37 λεπτών ανά κιλό, που πουλάνε οι παραγωγοί, εύκολα καταλήγουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι ο ηλίανθος είναι μια συμφέρουσα καλλιέργεια.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως η καλλιέργεια του ηλίανθου έχει προοπτικές. Η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, πλέον υπάρχει η τεχνογνωσία, οι παραγωγοί έχουν εξοικειωθεί και, σε σχέση με άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες, ο ηλίανθος προβάλλει ως μια πραγματικά αξιόπιστη λύση.
Σε όλα αυτά, να προστεθεί και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πραγματικά όμορφο καλοκαιρινό φυτό, η ονομασία του οποίου, υπενθυμίζουμε, προέρχεται από το γεγονός ότι μοιάζει με τον ήλιο, η δε κεφαλή του στρέφεται διαρκώς προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις