Η πιο πετυχημένη χρονιά της τελευταίας 20ετίας στην καλλιέργεια βαμβακιού
καλλιέργεια βαμβακιού Σέρρες

Η πιο πετυχημένη χρονιά της τελευταίας 20ετίας στην καλλιέργεια βαμβακιού, σε επίπεδο φυτοπροστασίας, χαρακτηρίζεται η φετινή από τη ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Η εικόνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των βαμβακοφυτειών είναι πολύ καλή και με πλούσια καρποφορία.

Είναι ενδεικτικό ότι για το 50% των βαμβακοκαλλιεργειών στην Π.Ε. Σερρών δεν απαιτήθηκαν ψεκασμοί για το «πράσινο σκουλήκι» στην επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου. Σε σχετική ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Π.Ε. Σερρών που υπογράφει ο διευθυντής της κ. Λεωνίδας Βαρούδης αναφέρονται τα εξής:

  1. ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος του Δελτίου, είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειαςκαι, κυρίως, για την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

  1. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

         Οι ψηλές θερμοκρασίες του  3ου δεκαημέρου του Ιουλίου, τις οποίες αναφέραμε στο προηγούμενο δελτίο μας, ήταν τελικά και οι μόνες πολύ υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού. Τον Αύγουστο οι θερμοκρασίες ήταν κατώτερες από τις συνηθισμένες για τον μήνα, ενώ σημειώθηκαν και κάποιες βροχοπτώσεις. Ο καιρός αυτός βοήθησε να γίνουν χωρίς υπερβολικό άγχος τα ποτίσματα, που ήταν και η κύρια καλλιεργητική φροντίδα σε αυτό το χρονικό διάστημα και τα οποία στα γόνιμα, πεδινά χωράφια ολοκληρώθηκαν, ενώ στα εξωχώραφα (στεγνά, λοφώδη χωράφια) αναμένεται να συνεχισθούν ως τα τέλη του μήνα – αρχές Σεπτεμβρίου. Σε όσα χωράφια χρειαζόταν, έγινε και εφαρμογή ανασχετικών.

         Η εικόνα των βαμβακοφυτειών, στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους είναι πολύ καλή, με πλούσια καρποφορία των φυτών.

  1. ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

Οι πρώτες προνύμφες της επικίνδυνης 2ης γενιάς του πράσινου σκουληκιού έκαναν την εμφάνισή τους με την είσοδο του Αυγούστου. Κάναμε μια μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης με διανομή του φυλλαδίου με τις οδηγίες μας σε όλα τα βαμβακοπαραγωγικά χωριά, με εμφανίσεις στα ΜΜΕ και πραγματοποιώντας ενημερωτικές συναντήσεις με τους παραγωγούς, προκειμένου να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην επαναλάβουν τους λαθεμένους πρόωρους, «προληπτικούς» ψεκασμούς που είχαν πραγματοποιήσει, στο «νεκρό διάστημα» μεταξύ των δύο γενεών, τις προηγούμενες χρονιές. Συνεχίσαμε, επίσης, την αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων (SMS), που και σε αυτή, την κρίσιμη περίοδο αποδείχτηκαν αποτελεσματικό μέσο άμεσης ενημέρωσης.

Καταφέραμε, τελικά, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών να διατηρήσει την απαραίτητη ψυχραιμία και να αποφύγει τους ψεκασμούς μέχρι την εμφάνιση των πρώτων σκουληκιών της β΄ γενιάς. Μόνο μία μικρή μερίδα των βαμβακοπαραγωγών (5-10 % επί του συνόλου), προχώρησε και φέτος σε ακατανόητο «προληπτικό» ψεκασμό, στις 24-27 Ιουλίου. Με την πάροδο των ημερών οι πληθυσμοί των προνυμφών παρέμεναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μέχρι τις 6-7 Αυγούστου επικρατούσε ψυχραιμία, η οποία διατηρήθηκε και εν όψει μετεωρολογικής πρόβλεψης για γενικευμένη βροχή στις 8 του μήνα - λίγοι παραγωγοί προχώρησαν σε ψεκασμό, ανησυχώντας μήπως λασπώσουν τα χωράφια και δεν θα μπορούν να ψεκάσουν, σε περίπτωση επιδείνωσης της προσβολής. Μέχρι αυτή την βροχή ψεκασμοί έγιναν σε ένα ποσοστό μικρότερο από 30% της συνολικής έκτασης. Κάποια αύξηση των προνυμφών άρχισε να παρατηρείται  μετά τις 11 Αυγούστου, κυρίως σε όψιμα χωράφια ή χωράφια με τρυφερά φυτά. Τότε και μέχρι τις 14 Αυγούστου αρκετοί παραγωγοί προχώρησαν σε ψεκασμούς χωρίς, στις περισσότερες περιπτώσεις, να είναι απαραίτητοι. Κάποιοι ελάχιστοι ψεκασμοί έγιναν διάσπαρτα και τις επόμενες μέρες, έως τις 16-20 του μήνα.

 Συναισθανόμενοι την ευθύνη μας απέναντι στους παραγωγούς που μας εμπιστεύονται και ακολουθούν τις υποδείξεις μας, ήμασταν καθημερινά στα χωράφια παρακολουθώντας την εξέλιξη της προσβολής,  προκειμένου να τους καθοδηγήσουμε με ασφάλεια μέχρι την ολοκλήρωση της γενιάς.

Απολογιστικά, η εμφάνιση αυτής της γενιάς ήταν εντελώς υποτονική και όπως και η περυσινή, από τις πιο υποτονικές που είχαμε διαχρονικά στην περιοχή μας, με πολύ μικρούς πληθυσμούς του εχθρού. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η επί σειρά ετών, διαρκής μείωση των ψεκασμών και συνακόλουθα η προστασία – αύξηση του πληθυσμού των ωφελίμων εντόμων, φέρνει τα θετικά της αποτελέσματα στην ένταση των προσβολών. Όπως αναφέρουμε στο φυλλάδιο «Φυτοπροστασία του βαμβακιού» και στην αναρτημένη ομιλία μας για το βαμβάκι στην ιστοσελίδα της Π.Ε., η συνταγή για την αραίωση των επιδημιών είναι η προστασία των ωφελίμων εντόμων, που βελτιώνει τα πράγματα και για τις επόμενες χρονιές. Αυτές τις μέρες υπενθυμίζουμε τα παραπάνω στους παραγωγούς, προκαλώντας σχετική, επωφελή συζήτηση μαζί τους.

Τελικά, μία μεγάλη μερίδα των βαμβακοπαραγωγών (περί το 50%), πέρασε και την επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου, χωρίς ψεκασμούς. Είχε να συμβεί κάτι ανάλογο στην περιοχή μας από τα χρόνια του Οργανισμού Βάμβακος – ήταν, δηλαδή, η φετινή χρονιά η πιο πετυχημένη της τελευταίας 20ετίας, αναφορικά με την εμπιστοσύνη με την οποία ακολούθησαν τις υποδείξεις μας οι παραγωγοί στην επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου. Από την αρχή της χρονιάς καταφέραμε να πείσουμε την συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών να αγνοήσει τις προσβολές θρίπα, αφίδας, ιασσίδων και να φτάσει χωρίς ψεκασμούς μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Στη συνέχεια, αποτρέψαμε τους εξαιρετικά λαθεμένους προληπτικούς ψεκασμούς για την δεύτερη γενιά του σκουληκιού. Για πρώτη φορά τόσοι πολλοί παραγωγοί παρέμεναν ψύχραιμοι ενώ είχε προχωρήσει ο Αύγουστος και στο τέλος, όπως προαναφέρθηκε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έβγαλε και την γενιά του Αυγούστου (όπως και ολόκληρη την χρονιά) χωρίς καμία χημική επέμβαση. Η εξέλιξη αυτή γεμίζει με ικανοποίηση την δεκαμελή ομάδα των γεωπόνων μας που μόχθησε για την καθοδήγηση της βαμβακοκαλλιέργειας και της δίνει κουράγιο για την συνέχιση της δύσκολης προσπάθειας εκπαίδευσης και καθοδήγησης των βαμβακοπαραγωγών, στα επόμενα χρόνια.  

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ως αξιομνημόνευτο γεγονός της φετινής περιόδου, ότι υπήρξε, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, μια αξιέπαινη πρόοδος στη συμπεριφορά των εταιρειών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που είχαν τοποθετήσει παγίδες και απέστελλαν γραπτά μηνύματα στους βαμβακοπαραγωγούς. Η διατύπωση των μηνυμάτων και η γενικότερη πληροφόρηση προς τους παραγωγούς, είχαν τα χαρακτηριστικά της υπεύθυνης αποτύπωσης της πραγματικότητας και της νηφάλιας ενημέρωσης, γεγονός που συνέβαλε, και αυτό, στην διατήρηση της αναγκαίας ψυχραιμίας μεταξύ των βαμβακοκαλλιεργητών. Έχουμε πολλές φορές αναφέρει, πως η μακροπρόθεσμα επωφελής στάση για όλες τις πλευρές, είναι αυτή που μεριμνά για την οικονομική βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Επιθετικές λογικές βραχυπρόθεσμης προσπόρισης εσόδων από αχρείαστους ψεκασμούς με εντομοκτόνα, είναι, και από οικονομική - συμφεροντολογική άποψη, κοντόφθαλμη αφού, πέραν των άλλων, υπονομεύει την βιωσιμότητα της καλλιέργειας και οδηγεί σε στροφή σε εναλλακτικές καλλιέργειες, όπου τα έσοδα όλων των προμηθευτών θα είναι κατά πολύ μικρότερα. 

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι και οι συλλήψεις στις παγίδες του πράσινου σκουληκιού ήταν φέτος  από τις πιο χαμηλές για την γενιά του Αυγούστου.   

Άλλοι εχθροί :

Κανένας άλλος εχθρός της καλλιέργειας  δεν μας απασχόλησε σοβαρά.

Ιασσίδες

Τελικά δεν αποτέλεσαν σημαντικό πρόβλημα την φετινή καλλιεργητική περίοδο. Όσοι παραγωγοί προχώρησαν σε χημική καταπολέμηση, ούτε το πρόβλημα αντιμετώπισαν αλλά τους έμειναν και οι αρνητικές συνέπειες από τη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας - με έξαρση άλλων εχθρών (τετράνυχος, σκουλήκι, κ. ά. ). 

Τετράνυχος

Δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές προσβολές. Οι μέτριες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, ήταν, ίσως, αυτές που συνέβαλαν στην υποτονική παρουσία του.

  1. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

        Η εύλογη κόπωση να μην οδηγήσει σε πρόωρη διακοπή των αρδεύσεων στα εξωχώραφα (αναλόγως, βεβαίως, των καιρικών συνθηκών) – το τελευταίο πότισμα είναι πολύ κρίσιμο και το κόστος του επιστρέφει πολλαπλάσιο στον παραγωγό από την αύξηση της παραγωγής.

Προς τα τέλη του μήνα θα εκδώσουμε το φυλλάδιο με οδηγίες για την αντιμετώπιση της τρίτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που δεν είναι επικίνδυνη.

Ο Διευθυντής

Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής   

Λεωνίδας  Β.  Βαρούδης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις