Το ΥΠΑΑΤ εκπαιδεύει 400 παραγωγούς στην αντιμετώπιση της νέας ίωσης της ντομάτας και της πιπεριάς, που έχει εξαπλωθεί από πέρυσι τον Οκτώβριο σε όλη τη χώρα
Ο προϊστάμενος του τμήματος Φυτοπροστασίας κ. Χρήστος Αραμπατζής με καταγωγή από το Σέλινο Χανίων και ο κ. Λάμπρος Ντουλμπέρης ειδικός σε θέματα εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θα εκπαιδεύουν και θα ενημερώνουν για τρεις ημέρες τους παραγωγούς ντομάτας και πιπεριάς της Ιεράπετρας.
Θα τους ευαισθητοποιήσουν ώστε λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας στα θερμοκήπια τους, να μην χάσουν τις καλλιέργειες και τα εισοδήματα τους από την επιθετική και εύκολα μεταδιδόμενη ίωση της καστανής ρυτίδωσης που έχει εξαπλωθεί από πέρυσι τον Οκτώβριο σε όλη την Ελλάδα.
Σε πρωτόγνωρα επίπεδα η συμμετοχή των αγροτών
«Ενημερώνουμε όλους τους αγρότες της περιοχής της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού, ότι μέχρι την Τετάρτη ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπ.Α.Α.Τ., πραγματοποιούν τις προγραμματισμένες ενημερωτικές συγκεντρώσεις για την Ίωση της καστανής ρυτίδωσης σε ομάδες των 50 ατόμων, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».
Η συμμετοχή των αγροτών είναι σε πρωτόγνωρα επίπεδα και ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη τους. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει την σημαντικότητα αυτού του θέματος για την περιοχή μας, αλλά κυρίως την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αυτή την κατάσταση».
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις σε 9 ομάδες αγροτών στην Ιεράπετρα. 1 ομάδα αγροτών στον Κουτσουρά και 2 εξειδικευμένες ομάδες από τα συσκευαστήρια τα δημοπρατήρια και τα φυτώρια», μας είπε ο κ. Γιάννης Γαϊτάνης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.
«Η ίωση της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας και της πιπεριάς είναι μια νεοαναδυόμενη ασθένεια που έχει εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2014 στο Ισραήλ και από τον Οκτώβρη του 2019 έχει εμφανιστεί σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς και στην Κρήτη. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους αγρότες και τους φυτωριούχους μας να επαγρυπνούνε εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα και τις πρακτικές της υγιεινής που απαιτούνται έτσι ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτή την ασθένεια και να δώσουμε το χρόνο να δημιουργηθούν καινούργιες ανθεκτικές ποικιλίες σπόρων σε αυτή την ίωση», μας είπε ο προϊστάμενος του τμήματος φυτοϋγεινομικού ελέγχου του ΥΠΑΑΤ κ. Χρήστος Αραμπατζής, παραλληλίζοντας τον ιό της καστανής ρυτίδωσης που προσβάλει τα φυτά με τον κορωνοϊό που προσβάλει τον άνθρωπο.
«Κατά μια σατανική σύμπτωση αυτοί οι δύο διαφορετικοί ιοί εξελίσσονται παράλληλα. Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης φυσικά δεν προσβάλει και δε μολύνει τον άνθρωπο παρά μόνον τα φυτά της ντομάτας και της πιπεριάς υποβαθμίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα των καρπών αυτών των καλλιεργειών.
Μεταδίδεται μηχανικά πάρα πολύ εύκολα μέσα στην καλλιέργεια. Τόσο εύκολα μεταδίδεται και ο κορωνοϊός στην κοινότητα. Τα μέτρα πρόληψης και στις δυο περιπτώσεις είναι τα αυστηρά μέτρα υγιεινής. Να μην αφήνουμε άλλους να μπαίνουν στα θερμοκήπια μας, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και να απολυμαίνουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε και να αλλάζουμε τα ρούχα μας κάθε φορά που μπαίνουμε από το ένα θερμοκήπιο στο άλλο και πριν τα ξαναφορέσουμε να έχουν πλυθεί στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς Κελσίου», μας εξήγησε ο κ. Αραμπατζής.
Πρότεινε επίσης τη χρήση της ταπεινής χλωρίνης για την απολύμανση των σταθερών σημείων των θερμοκηπίων και ζήτησε να τοποθετηθούν στις εισόδους των μονάδων πατάκια εμποτισμένα με διάλυμα χλωρίνης για να απολυμαίνονται τα υποδήματα όσων εισέρχονται στο χώρο.
Οι παραγωγοί κηπευτικών μετά τις τακτικές ενημερώσεις των διευθύνσεων και των τμημάτων φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, έχουν πλέον ένα καλό επίπεδο ενημέρωσης και έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τα περισσότερα από τα μέτρα υγιεινής που του έχουν προταθεί, καθώς δεν θέλουν να ρισκάρουν και να οδηγηθούν στο ξερίζωμα των καλλιεργειών τους.
«Αδυνατούμε να δεχτούμε τις αποφάσεις του υπουργού»
Τα συμπεράσματα και τις αντιδράσεις από την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη στην Ιεράπετρα, δημοσίευσε ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος .
Αφού σε ανακοίνωση του περιγράφει τι είχε προηγηθεί από την περίοδο που ξεκίνησε η πανδημία να επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα και τι είχε συζητηθεί στο ΥΠΑΑΤ για το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων που θα ανακούφιζαν τους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης καταλήγει:
«Ακολούθησαν συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλογικούς και συνεταιριστικούς φορείς της Κρήτης, για να συμπεριληφθούν όλα τα ειδή που το ΥΠΑΑΤ έβγαζε έξω από τις οικονομικές ενισχύσεις.
Καταφέραμε να έχουμε την δέσμευση για την καλλιέργεια αγγουριάς και την εξέταση για την πιπεριά, ενισχύοντας το αίτημα μας με αποστολή στοιχείων στο ακέραιο, τα οποία μας ζητήθηκαν εκ νέου.
Τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας επιβεβαίωσε επιπλέον και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης κ. Μαν. Χνάρης, εξουσιοδοτημένος από τον Υπ.Α.Α.Τ..
Να σημειωθεί δε, ότι η συμβολή του κ. Χνάρη ήταν καθοριστική στην τελική απόφαση για τα είδη που θα ενισχυθούν. Η κατάληξη όλων των ενεργειών, ήταν οι ανακοινώσεις από τον Υπ.Α.Α.Τ στην επίσκεψη του στην Ιεράπετρα ξαφνιάζοντας μας, με άκρως αρνητικό τρόπο.
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ποσά που ανακοινώθηκαν μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και είναι προφανής η δυσαρέσκεια μας για την ανακολουθία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση ότι αδυνατούμε να δεχθούμε αυτό το αποτέλεσμα και ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το αίτημα για μια ουσιαστική οικονομική ενίσχυση στα θερμοκηπιακά κηπευτικά.
Δεν χωράει καμία διαπραγμάτευση ότι ενέργειες σαν αυτές, δυναμιτίζουν την προσπάθεια μας σαν Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου προς την πολιτεία, με απώτερο στόχο την Αγροτική Ανάπτυξη του τόπου μας.
Τέλος, έχουμε ήδη κινηθεί αναλόγως και καλούμε τον Υπ.Α.Α.Τ., έστω και τώρα, να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση, αν πραγματικά επιθυμεί να προκρίνει την συνένωση του αγροτικού κόσμου και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Σε αντίθεση περίπτωση θα αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του αποτελέσματος».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις