Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στην Βουλή το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου ο υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα: «Όσον αφορά στις ζημιές στην Πέλλα από χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλα Αυγούστου 2020, αρχές Αυγούστου, 19 και 25 Αυγούστου, σε δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως ροδακινιές, νεκταρινιές στην ευρύτερη περιοχή των περιφερειακών ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας έχουν γίνει επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ. Έχουν γίνει εκατόν δέκα αναγγελίες και υποβλήθηκαν δύο χιλιάδες τετρακόσιες είκοσι δύο δηλώσεις ζημιάς.
Οι εκτιμήσεις, όπως ξέρετε, διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες της γεωπονικής επιστήμης του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ και σύμφωνα με τα παραπάνω, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, δεν διαπιστώθηκαν στις εν λόγω προαναφερόμενες καλλιέργειες -ροδακινιές και νεκταρινιές- ζημιές με αποζημιώσιμα ποσοστά από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου, αλλά παρατηρήθηκαν ζημιές από μυκητολογικές προσβολές, κυρίως μονίλια, αίτιο μη καλυπτόμενο από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής. Και, εν συνεχεία, ο ΕΛΓΑ, αν θέλετε, θεωρεί ότι θα έπρεπε να εξεταστεί το ζήτημα της ένταξης των συγκεκριμένων ζημιών σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ.
Εκείνο το οποίο σας λέω εγώ είναι ότι εξετάζουμε άλλη μορφή -επειδή δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ- ενισχύσεως, την οποία ετοιμάζουμε ήδη. Θα είναι, βεβαίως, σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανονισμούς και με τους κοινοτικούς όρους. Την ετοιμάζουμε ήδη και θα την ανακοινώσω στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού, όμως, έχω πρώτα όλα τα στοιχεία και κυρίως τα οικονομικά μεγέθη της αποτύπωσης της ζημίας.
Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω, γιατί επισημάνατε ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει πολύ και θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την τοποθέτησή σας στο σημείο αυτό, όχι απαραίτητα συνδεόμενο μόνο με την περιφερειακή ενότητα Πέλλας και Ημαθίας, αλλά προφανώς και με τις περιφερειακές ενότητες αυτές, έχει να κάνει με φαινόμενα, τα οποία αφενός εμφανίζουν μια επιμονή -γίνονται και ξαναγίνονται καιρικά φαινόμενα- ή έχουν χαρακτήρα ακραίου καιρικού φαινομένου ή φαινομένου που μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις