Η τυποποίηση-ταξινόμηση του ελληνικού βαμβακιού θα το καταστήσει πιο ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος. Στη σύσκεψη τους εκκοκιστές εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Απόστολος Δοντάς, ο αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Μάρκου, ο γενικός γραμματέας κ. Απόστολος Σιάρκος και το μέλος κ. Νίκος Καραγιώργος, ενώ από πλευράς ΥπΑΑΤ συμμετείχαν στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Δ/νσης Βιολογικής Γεωργίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν θέματα που αφορούν στο βαμβάκι και άπτονται όλης της αλυσίδας παραγωγής και μεταποίησης του προϊόντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λειτουργία ενός εθνικού/επίσημου Εργαστηρίου Αναφοράς για την Τυποποίηση-Ταξινόμηση Εκκοκκισμένου Βάμβακος.

Με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, οι δύο πλευρές συζήτησαν την ποιοτική κατηγοριοποίηση των ποικιλιών βάμβακος που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, καθώς επίσης το ζήτημα της πιστοποίησης του μη γενετικά τροποποιημένου σύσπορου και εκκοκκισμένου βάμβακος.

Επιπλέον, κρίθηκε αναγκαία η αναβάθμιση της Διακλαδικής Οργάνωσης Βάμβακος, ούτως ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγική διαδικασία και την προώθηση του παραγόμενου προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Ενώ συζητήθηκε και η σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, που θα συνδέσει θεσμικά την πρωτογενή παραγωγή (βαμβακοκαλλιέργεια) με την πρώτη μεταποίηση (εκκόκκιση βάμβακος) αλλά και την περαιτέρω μεταποιητική δραστηριότητα (κλωστοϋφαντουργία).

Με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι, ένα μη μεταλλαγμένο προϊόν, μπορεί να γίνει περιζήτητο διεθνώς. Για να καταστεί αυτό εφικτό, πρώτα και κύρια πρέπει να τυποποιηθεί και να ταξινομηθεί. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές -όπως η σημερινή σύσκεψη με τους εκκοκκιστές- με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η τυποποίηση-ταξινόμηση του ελληνικού βαμβακιού θα το καταστήσει πιο ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά. Το ελληνικό βαμβάκι θα έχει ταυτότητα άρα και μεγαλύτερη αξία. Αυτό είναι προς όφελος όλων μας».

 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις