“Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας”

Η σειρά κάνει μια σύντομη παρουσίαση δενδρωδών ή θαμνωδών ειδών που δεν είναι δυναμικές καλλιέργειες αλλά είχαν μεγάλη καλλιεργητική αξία.

Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” / Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας), συνέλεξε και καταχώρησε σε μία συλλογή, μια σειρά εκλαϊκευμένων άρθρων υπό την επιμέλειά του, με γενικό τίτλο “Δενδρώδη / θαμνώδη μικρότερης οικονομικής σημασίας”, που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο FARMABLOG της FARMACON (www.farmacon.gr) από το Νοέμβριο του 2019 έως και το Δεκέμβριο του 2020.

Η σειρά κάνει μια σύντομη παρουσίαση δενδρωδών ή θαμνωδών ειδών που δεν είναι δυναμικές καλλιέργειες αλλά είχαν μεγάλη καλλιεργητική αξία παλαιότερα ή καλλιεργούνται σήμερα σε μικρές εκτάσεις και αποδίδουν ένα κάποιο εισόδημα ή μπορούν να εκμεταλλευτούν ως αυτοφυείς. Επίσης γίνεται μια προσέγγιση της προοπτικής δυναμικής εξάπλωσής τους ευρύτερα στον Ελλαδικό χώρο και της θρεπτικής ή βοτανοθεραπευτικής τους αξίας. Φυσικά δεν ήταν δυνατό να συμπεριληφθούν όλα τα είδη που μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την κατάταξη, κυρίως λόγω έλλειψης πρωτότυπων στοιχείων παρουσίασης αλλά και επειδή ο αριθμός τους είναι δυνητικά τεράστιος.

Το Ι.Γ.Β.&Φ.Π. ασχολείται με τη μελέτη και διάσωση κάποιων εξ' αυτών, στα πλαίσια του επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος Eco-Variety (//ecovariety.gr/).

Η ηλεκτρονική έκδοση (pdf) διαθέτει ενεργούς συνδέσμους (links) έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να μεταφερθούν στο περιβάλλον της διαδικτυακής δημοσίευσης.

Η πρώτη, περιορισμένη, έντυπη έκδοση έγινε χάρη στην ευγενική υποστήριξη των Φυτωρίων Δανιηλίδη (www.daniilidisbio.gr).

Ανακτήστε το από την ιστοσελίδα του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν. (www.pomologyinstitute.gr) στον παρακάτω σύνδεσμο:

//pomologyinstitute.gr/wp-content/uploads/2021/03/Mikroteris-Simasias-final.pdf