ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ( Pseudoperonospora cubensis )
Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο διαπιστώθηκε προσβολή από περονόσπορο σε καλλιέργειες με αγγουριές θερμοκηπίου στους Νομούς Μαγνησίας – Καρδίτσας-Λάρισας -Τρικάλων-και Φθιώτιδας.
Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.
Συνθήκες ανάπτυξης: Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 5ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).
Καταπολέμηση: 1) Μείωση της υγρασίας του περιβάλλοντος χώρου. 2) Απομάκρυνση από τα φυτά των προσβεβλημένων από τον περονόσπορο, φύλλα. 3)Ψεκασμός των φυτών μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. 4)Επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.
ΘΡΙΠΑΣ ( Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis )
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων, έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους (παραμόρφωση του καρπού), με συνέπεια τη σοβαρή μείωση της ποιότητας τους.
Συστάσεις : Να γίνει ψεκασμός των φυτών αγγουριάς με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις