Του Δημήτρη Ρουκά M.Sc.
Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας.
Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και για τη φετινή χρονιά (2021) ο τρύγος στην Πιερία. Η αλήθεια είναι πως είναι όμορφη η εποχή του τρύγου. Τα οινοστάφυλα με τα πλούσια τσαμπιά και τις ζουμερές ρώγες μεταφέρθηκαν από τους πανεμορφους και περιποιημένους αμπελώνες της Πιερίας στα μικρά οικογενειακά οινοποιία της. Εκεί πατήθηκαν για να δώσουν τον γευστικό τους μούστο, ο οποίος στην συνέχεια γέμισε τις δεξαμενές όπου με την γνώση και το μεράκι των οινοποιών της αναμένεται να μετατραπεί και φέτες στο θαυμάσιο Πιερικό Οίνο (Π.Γ.Ε.). Μπορεί η φετινή οινοποιητική χρονιά να ήταν ιδιαίτερη, κλείνει όμως με θετικά αποτελέσματα για την ποιότητα του αναμενόμενου οίνου καθώς η ποιότητα των σταφυλιών ήταν άριστη.
Ο φετινός τρύγος ήταν δύσκολός και η κλιματική κρίση έδωσε το στίγμα της. Παρόλο που φαινόταν από την αρχή να είναι μια όψιμη χρονιά τελικά εξελικτικέ σε πρώιμη. Ο καύσωνας είχε ως αποτέλεσμα να επιταχύνει την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών. Όμως σχεδόν σε όλη την Πιερία, η παραγωγή σημείωσε πτώση, περίπου 20% λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Ευτυχώς ο ¨Ολυμπιάτης Αήρ¨ της περιοχής μπόρεσε να δροσίζει τους αμπελώνες της Πιερίας και τα σταφύλια να είναι γεμάτα σε πλούσια ποικιλιακά αρώματα και με εξαιρετική γεύση. Ο τρύγος ξεκίνησε όταν το σταφύλι είχε τη σωστή ωρίμανση έχοντας αναπτύξει τα αρώματα και την οξύτητά του. Έτσι και φέτος τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά στους παραγόμενους Πιερικούς Οίνους είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς λάτρες του κρασιού.
Και για φέτος τα ποτήρια μας τα γεμίζουμε με εξαιρετικό Πιερικό Οίνο
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις