Μελισσόχορτο: γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες

 

 

Το γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες μελισσόχορτο, η αλλιώς βάλσαμο ,μπορεί να μην αποτελεί την πλέον διαδεδομένη καλλιέργεια στη χώρα μας,  ωστόσο θεωρείται καλή λύση για συμπλήρωση του εισοδήματος ως εναλλακτική  .

Αγαπημένο, χάρη στην μεγάλη ποσότητα νέκταρος που παράγει, φυτό των μελισσών, στις οποίες οφείλει το όνομά του, δρα καταπραϋντικά σε πληθώρα ενοχλήσεων που σχετίζονται με συστήματα του οργανισμού όπως πεπτικό και το κυκλοφορικό. Περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ,ενώ    θεωρείται ότι έχει αντισπασμωδική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Αναπαράγεται κατά κύριο λόγο αγενώς, με μοσχεύματα μαλακού ξύλου-κορυφής. Η αναπαραγωγή με σπέρματα δεν συνιστάται λόγω τις ανομοιομορφίας που προκαλείται στο φυτικό υλικό.

Εποχή: Καταλληλότερη περίοδος φύτευσης θεωρείται το διάστημα μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές ,είτε εναλλακτικά στην αρχή της άνοιξης , εφόσον έχει πάψει ο παγετός.

Έδαφος :Ευδοκιμεί σε διάφορα είδη εδαφών χωρίς ουσιαστικά να παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή αποστράγγιση ώστε να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά , ενώ άριστο PH για την καλλιέργεια θεωρείται ένα εύρος μεταξύ 6-7,5.

Προετοιμασία εδάφους :Όπως οι περισσότερες καλλιέργειες πριν γίνει η φύτευση των μοσχευμάτων μελισσόχορτου, απαραίτητο είναι να έχει προηγηθεί ένα καλό και βαθύ όργωμα .Κατόπιν για μεγαλύτερη ακρίβεια ένα ψιλοχωμάτισμα θα ήταν ιδανική πρακτική.

Φύτευση: Γίνεται σε γραμμές σε αποστάσεις περί του 1 μέτρου μεταξύ και 0,40 εκατοστά επί των γραμμών. Ο αριθμός των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν αγγίζει σε ένα μέσο όρο τα 3.500 με 4.000 ανά στρέμμα.

Λίπανση : Η προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς θεωρητικά αρκεί για να εμπλουτίσει το έδαφος χαρακτηρίζοντας έτσι την καλλιέργεια βιολογική .Ωστόσο για καλύτερα αποτελέσματα καλό είναι να γίνει προσθήκη αζωτούχου λιπάνσεως 11-15-15 σε ποσότητα περίπου στα 50 κιλά ανά στρέμμα. Η λίπανση με άζωτο χορηγείται σε δύο δόσεις ,μία πριν την αρχή της βλάστησης (το Φεβρουάριο περίπου) και η δεύτερη μετά την πρώτη κοπή.

Άρδευση : Η απαίτηση σε νερό της καλλιέργειας θεωρείται σχετικά μεγάλη και φτάνει στο μέγιστο μετά την πρώτη κοπή ,γι’ αυτό και το μέρος που θα επιλεγεί για φύτευση θα πρέπει να είναι ποτιστικό. Συνιστάται η στάγδην άρδευση, η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως Ιούλιο –Αύγουστο, καλό είναι να γίνεται σε αποστάσεις 20 ημερών περίπου.

Συγκομιδή: Με τη βοήθεια χορτοκοπτικού μηχανήματος ,συγκομίζεται όλο το υπέργειο τμήμα του φυτού.

Στον πρώτο χρόνο ζωής τους τα φυτά κόπτονται πριν προλάβουν να ανθίσουν ώστε η ποιότητα και ποσότητα του ιδιαίτερου αιθέριου ελαίου που παράγει το μελισσόχορτου να είναι στο μέγιστο δυνατό. Από τον επόμενο χρόνο είναι δυνατόν να γίνουν έως και 3 κοπές που έχουν ως εξής : 1η τέλος Μαΐου

                2η τέλος Ιουλίου

                3η τέλος Σεπτεμβρίου

Κατόπιν τα φυτά μπορούν να οδηγηθούν για αποξήρανση  σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Εχθροί: Για να διατηρηθεί υγιής η καλλιέργεια απαιτείται απομάκρυνση από αυτή, με σκάλισμα, των ζιζανίων από τα οποία πιθανώς θα πληγεί. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους τα φυτά ίσως επηρεαστούν από αφίδες  ωΪδιο και σηψιρριζίες  ενώ σε πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας καλό θα είναι να γίνει έλεγχος για τετράνυχο.

Απόδοση : Φαίνεται οι αποδόσεις να αγγίζουν περί τα 1200 κιλά σε ένα μέσο όρο νωπού φυτού είτε 400 κιλά σε αποξηραμένη μορφή τη στιγμή που η τιμή του κυμαίνεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία γύρω στα 4 με 5 ευρώ το κιλό.

Παυλίδου Ευθαλία