Οργή επικρατεί στους τευτλοπαραγωγούς οι οποίοι ενημερώθηκαν πρόσφατα από δημοσιεύματα ότι το ΥπΑΑΤ περιλαμβάνει συνδεδεμένη για τα ζαχαρότευτλα στον φάκελο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε στην ΕΕ.
Όπως έγινε γνωστό η συνδεδεμένη που προβλέπεται για τα τεύτλα ανέρχεται στα 50,5 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς που θα πρέπει να παραδίνουν το προϊόν σε μια ανενεργή Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Μάλιστα περιλαμβάνει και εκτίμηση για μια καλλιέργεια που θα φτάσει περίπου στα 14.000 στρέμματα.
Τι προβλέπεται στον φάκελο για τα τεύτλα
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαροτεύτλων είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν ζαχαρότευτλα σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Να έχουν συνάψει σύμβαση παράδοσης τεύτλων σε μεταποιητική μονάδα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
- Να έχουν χρησιμοποιήσει πιστοποιημένο σπόρο σποράς. Οι εκτάσεις που συμμετέχουν στην συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται μόνο με πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά.
- Να έχουν παραδώσει το προϊόν σε μεταποιητική μονάδα το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το τρέχον έτος υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
- Να παραδίδουν σε μεταποιητική μονάδα κατ’ έτος ποσότητα προϊόντος, τουλάχιστον 30 τόνους ανά εκτάριο και να προσκομίζουν το σχετικό τιμολόγιο πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.
Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 13.630 στρέμματα.
Επίσης, για την περίοδο 2023-2027, διατηρείται η μοναδιαία αξία της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, δηλαδή 50,5 ευρώ ανά στρέμμα.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 688.315 ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης στην καλλιέργεια για ολόκληρη την περίοδο είναι 3.441.575 ευρώ.
Οργή και αγωνία στους αγρότες για το μέλλον της καλλιέργειας
Οργισμένοι οι τευτλοπαραγωγοί επικοινώνησαν με το agrocapital.gr κατηγορώντας τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης ότι αθέτησαν τη συμφωνία εξυγίανσης του 2019 που προέβλεπε ότι το εργοστάσιο στο Πλατύ το 2022 θα είχε παραγωγή ελληνικής ζάχαρης από ελληνικά τεύτλα.
Αντ΄αυτού το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην ενοικίαση των εργοστασίων στο Πλατύ και στις Σέρρες της ΕΒΖ στον επιχειρηματία Χρήστο Καραθανάση, που επί δύο χρόνια τα χρησιμοποιεί ως αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς καμία παραγωγή ελληνικής ζάχαρης.Αντιθέτως, συσκευάζεται ζάχαρη που έρχεται από το εξωτερικό σε ελληνικά σακουλάκια. Και βεβαίως στα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν διακινείται η πληροφορία ότι η σύμβαση που έληγε τον Φεβρουάριο έχει παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο.
Επίσης σχολιάζοντας την εκτίμηση για καλλιέργεια 14.000 στρεμμάτων τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο για τους παραγωγούς αφού μόνο για το Πλατύ απαιτούνται 60.000 για να είναι βιώσιμο και 80 με 100.000 για να είναι κερδοφόρο. Συνεπώς εκτιμούν οι τευτλοπαραγωγοί η εκτίμηση για καλλιέργεια πολύ λιγότερων στρεμμάτων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ σχεδιάζει να λειτουργήσει τα εργοστάσια για παραγωγή ελληνικής ζάχαρης. Και υπογραμμίζουν επιπλέον γιατί η διοίκηση της ΕΒΖ δεν καταγγέλλει τη σύμβαση αφού το κράτος δεν τηρεί τη συμφωνία του.
Αναρωτιούνται δε γιατί όταν παγκοσμίως η τιμή της ζάχαρης έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά 30% απεμπολείται η δυνατότητα η χώρα να έχει δική της παραγωγή και μάλιστα υψηλής ποιότητες. Προσθέτουν μάλιστα ότι τα τεύτλα θα έδιναν εναλλακτική στους παραγωγούς που βλέπουν να κινδυνεύουν οι μονοκαλλιέργειές τους πχ βαμβάκι από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας για εργατικό και επιστημονικό προσωπικό και θα έδινε δουλειά σε μεταφορείς και βιοτεχνίες αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων.
Υπενθυμίζουν δε ότι τα τελευταία δύο χρόνια όλη η παραγωγή διατέθηκε για βιοαέριο, σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ό,τι αν προορίζονταν για ζάχαρη ενώ το υψηλό κόστος παραγωγής είναι το τελειωτικό χτύπημα σε μια καλλιέργεια που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Τέλος επισημαίνουν πως και τα μηχανήματά τους παραμένουν ανενεργά την ώρα που αρκετοί παραγωγοί ακόμα τα χρωστάνε.
Όσο για τη στάση του Σπήλιου Λιβανού επισημαίνουν ότι αρκέστηκε να τους χτυπήσει το χέρι στο γραφείο υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις