Ωστόσο, το προϊόν αυτό, που πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά τραπέζια κινδυνεύει…
Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά την Επανάσταση, χάρη στον Ιωάννη Καποδίστρια.
Ωστόσο, το προϊόν αυτό, που πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά τραπέζια κινδυνεύει…
Το εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης προβλέπεται να οδηγήσει στη μικρότερη καλλιέργεια πατάτας εδώ και χρόνια, και κατ΄επέκταση σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών για δημοφιλή τρόφιμα όπως οι πατάτες τηγανητές.
Οι πατάτες συγκαταλέγονται στις καλοκαιρινές καλλιέργειες που έχουν υποφέρει φέτος από θερμοκρασίες ρεκόρ και τη χειρότερη ξηρασία της Ευρώπης τα τελευταία 500 χρόνια.
Συνθήκες ξηρασίας
Σύμφωνα με αναλυτές της World Potato Markets, οι συνθήκες ξηρασίας στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο – τη βορειοδυτική ζώνη που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πατάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – θα μπορούσαν να ωθήσουν την παραγωγή της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας δεν έδωσε καμία πρόβλεψη για τη συγκομιδή σε έκθεσή του για την καλλιέργεια πατάτας της 26ης Αυγούστου, αλλά είπε ότι οι προοπτικές «έχουν επιδεινωθεί δραματικά».
Ανησυχία για τους καλλιεργητές
Η υπηρεσία παρακολούθησης των καλλιεργειών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα μείωσε τις μηνιαίες προβλέψεις της για την απόδοση της πατάτας κατά 2,5%, αν και οι αναθεωρημένες προοπτικές της αντιστοιχούσαν στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Γαλλία μπορεί επίσης να πληγεί σκληρά. Οι αποδόσεις εκεί μπορεί να είναι τουλάχιστον 20% κάτω από τον μέσο όρο των 20 ετών, σύμφωνα με την ομάδα γαλλικών παραγωγών UNPT.