«Χασούρα» βλέπουν οι παραγωγοί.
Μόνο ικανοποιημένοι δεν είναι οι παραγωγοί σταφίδας από την τιμή που συμφωνήθηκε στην σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στην Πάτρα στη ΣΚΟΣ με την απουσία των ιδιωτών μεταποιητών-εξαγωγέων, αφού όπως υποστηρίζουν ούτε τα έξοδα τους δεν θα βγάλουν.
Μάλιστα όπως υποστηρίζουν με το 1,25 ευρώ ανά κιλό ουσιαστικά οδηγούν στον αφανισμό μία παραδοσιακή καλλιέργεια το κόστος το οποίο έχει ανέβει στα ύψη.
Συγκεκριμένα ανά κιλό φθάνει το 1,40 ευρώ, με αποτέλεσμα, όπως οι καλλιεργητές επισημαίνουν, να μπαίνουν μέσα 15 λεπτά δηλαδή στον τόνο 150 ευρώ.
Και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα όσο αφορά το μέλλον της καλλιέργειας αφού οι φήμες για νέα αύξηση σε λιπάσματα και καύσιμα έχει ιδιαίτερα προβληματίσει τους παραγωγούς που σκέφτονται να σταματήσουν να καλλιεργούν σταφίδα.
«Η τιμή αυτή είναι κάτω από το κόστος που αγγίζει ανά κιλό το 1,40 ευρώ. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε όσοι ασχολούμαστε με την σταφίδα θ πρέπει να αγοράζουν από εμάς οι έμποροι με 2 ευρώ. Όπως πάνε θα τελειώσει η σταφίδα ως καλλιέργεια γιατί δεν συμφέρει να καλλιεργείς με τα σημερινά δεδομένα. Και αν γίνει και άλλη αύξηση σε λιπάσματα και καύσιμα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. Αν δεν μειωθεί το κόστος με μέτρα όπως αφορολόγητο πετρέλαιο και άλλα η καλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί. Εμείς αυτά τα ζητάμε εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ Θανάσης Βομπίρης.
«Λόγια του αέρα»
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως και αυτή η συμφωνία είναι λόγια του αέρα αφού τίποτα δεν είναι χειροπιαστό και οι ιδιώτες ματαποιητές-εξαγωγείς δεν έχουν ακόμα εκφράσει τις προθέσεις τους ενώ ήδη ποσότητες της περσινής παραγωγής πουλήθηκαν με 75-80 λεπτά. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα ποιο ανήσυχους τους παραγωγούς που βλέπουν το μέλλον των κόπων τους να είναι την κυριολεξία στον αέρα.
«Περιφρονούν το προϊόν»
Πολλοί είναι εκείνοι πως η στάση που κρατά η πολιτεία απέναντι στο ζήτημα που έχει προκύψει με την τιμή της σταφίδας καθώς και οι έμποροι ή διαχειριστές της προώθησης της στις αγορές είναι δείγμα περιφρόνησης προς ένα προϊόν που έχει ζήσει γενιές και γενιές στην χώρα μας και στην Ηλεία.
«Το 1,25 είναι τιμή περιφρόνησης προς ένα προϊόν που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Με αυτή τη λογική η σταφίδα θα εξαφανισθεί έως καλλιέργεια αφού ούτε τα μισά έξοδα δεν βγάζουμε. Η κατάσταση είναι χάλια και οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση της σταφίδας παίζουν παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών. Δεν πρέπει η σταφίδα να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ αν θέλουμε να επιβιώσει σαν προϊόν», τονίζει ο κ Δημήτρης Δημητρουλόπουλος από τη Βροχίτσα.
Για τιμή που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της σταφίδας κάνουν λόγο οι παραγωγοί και πως τους ίδιους τους οδηγούν σε άλλες καλλιέργειες. «Όχι μόνο δεν είναι ικανοποιητική η τιμή αυτή αλλά ούτε τα έξοδά μας δεν θα βγάλουμε. Η τιμή πρέπει να είναι στα 2 ευρώ για να μπορέσουμε να ζήσουμε αλλά και για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Αλλιώς θα χαθεί η καλλιέργεια. Ήδη κόσμος σκέφτεται πολύ σοβαρά να ξεριζώσει τα αμπέλια και να βάλει κάποια άλλη καλλιέργεια ή και να φύγει τελείως από το χώρο της παραγωγής. Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από το κράτος και να στηρίξει πραγματικά την καλλιέργεια και τους παραγωγούς», επισημαίνει ο κ Χρήστος Σταυρόπουλος παραγωγός από στο Σόπι.
Γεγονός είναι πάντως πως κάτω από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την τιμή της σταφίδας, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα μειωθούν κατά πολύ τα στρέμματα της καλλιέργειας στην Ηλεία και όχι μόνο.
Πηγή: patrisnews