Τη μεγαλύτερη καταστροφή την αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Μεσαράς ως προς την Tuta absoluta
«Πανέξυπνη» χαρακτηρίζουν οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης και κυρίως της Μεσαράς τη... Λατινοαμερικάνα τούτα (Tuta absoluta) ή φυλλορύκτη της ντομάτας και "σηκώνουν τα χέρια ψηλά" ως προς την καταπολέμησή της, με συνέπεια αυτό το Πάσχα να δούμε ίσως την τιμή της ντομάτας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών, λόγω των ελλείψεων στην αγορά. Και "ακριβή ντομάτα" σημαίνει ακριβά και τα περισσότερα άλλα είδη κηπευτικών, αφού η ντομάτα λέγεται αλλιώς και ως η "βασίλισσα του πληθωρισμού".
Το μικρό καφέ-σταχτί πεταλουδάκι (κάμπια) έχει φέρει τα πάνω κάτω στη Νότια Κρήτη, ενώ ο συνδυασμός της με τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, συν το κόστος παραγωγής, συν την έλλειψη εργατικών χεριών, έχει προκαλέσει μια μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, που εκτιμάται πως έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.
Τη μεγαλύτερη καταστροφή την αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Μεσαράς ως προς την Tuta absoluta, ενώ στην Ιεράπετρα οι παραγωγοί έχουν εντονότερο το πρόβλημα στο ντοματίνι βελανίδι, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, αφού το κάθε ντοματίνι συγκομίζεται με το χέρι και το κάθε κιλό χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μαζευτεί σε σχέση με τη δουλειά που χρειάζεται η μεγαλόκαρπη ντομάτα.
«Είναι πανέξυπνη η τούτα. Μέχρι σήμερα η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων σε βάρος της δεν ξεπερνάει το 20%. Άρα, στον πληθυσμό του εντόμου στις καλλιέργειές μας μόλις το 20% μπορεί να καταπολεμηθεί και το υπόλοιπο 80% συνεχίζει τη δράση του, καταστρέφοντας τις ντομάτες μας», ανέφερε στο neakriti.gr ο ντοματοπαραγωγός από το Τυμπάκι Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις ερευνητικές προσπάθειες μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει το φάρμακο ή τη μέθοδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου.
«Και φανταστείτε ότι το έντομο δεν έχει αρχίσει ακόμα να κάνει αισθητή την παρουσία του. Όσο μπαίνουμε στην άνοιξη θα αρχίσει το πρόβλημα να γίνεται περισσότερο ορατό», τόνισε ο κ. Τσιμπραγάκης
Και συνέχισε λέγοντας πως από τη στιγμή που μια ντομάτα θα γίνει στόχος της πεταλούδας και θα δεχτεί το δάγκωμά της είναι καταδικασμένη να καταλήξει στα σκουπίδια. Όλα αυτά, συν το τεράστιο κόστος παραγωγής, έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς στην εγκατάλειψη της ντομάτας και στην αντικατάστασή της με άλλες καλλιέργειες.