Η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή, φυσιολογικά, δεν μπορεί να είναι τόσο πλούσια όσο η φετινή και επομένως θα είναι πλέον ευπρόσβλητη από τον Δάκο.
Από την άλλη πλευρά, ο ήπιος χειμώνας και οι ασυγκόμιστοι ελαιώνες ευνοούν μια πρωιμότερη αλλά και μαζικότερη εμφάνιση του Δάκου.
Υπάρχουν έτσι, δυο τουλάχιστον παράγοντες που ευνοούν αυξημένες δακοπροσβολές για την ερχόμενη σοδειά.
Επομένως, για να μην βρεθούμε, προ δραματικών εξελίξεων, αναγκαίο είναι να υπάρξει πραγματικά έγκαιρη και σωστή επιτέλους προετοιμασία της Δακοκτονίας.
Και αυτή φέτος προϋποθέτει άμεση διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει με την ανάδειξη των εργολαβιών δακοκτονίας, την έγκαιρη πρόσληψη και εκπαίδευση του απαραιτήτου προσωπικού και βέβαια την εξασφάλιση επαρκών πιστώσεων και αποτελεσματικών φαρμάκων.
Οι εργολαβίες εφαρμογής των ψεκασμών που ίσχυαν επί 3 έτη πληροφορούμαστε ότι έχουν λήξει και άρα είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν έγκαιρα νέες. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα με τις πιστοποιήσεις των ψεκαστικών, που δεν το επιτρέπουν.
Έτσι, αν αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν, μόνη λύση που απομένει, όπως συζητήθηκε στο ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, είναι η παράταση των παλαιών εργολαβιών μέχρι τελικής διευθέτησης των προβλημάτων.
Οι πιστώσεις του ερχόμενου pistvseis προγράμματος δακοκτονίας εγκρίθηκαν ήδη αλλά στα ίδια ανεπαρκή επίπεδα, όπως και τα προηγούμενα μνημονικά και μεταμνημονιακά χρόνια
Έτσι, παρά την κάποια ελαφρά βελτίωση τους παρουσιάζουν ακόμη μείωση -32% σε επίπεδο χώρας και -37% σε επίπεδο Κρήτης, σε σχέση με τα προ 2010 επίπεδα. Έτσι, είναι φανερό, ότι με τις αυξήσεις όλων των συντελεστών (εργατικά, καύσιμα κλπ) της εκτέλεσης δεν είναι δυνατή η έγκαιρη και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.
Τα φάρμακα που αποτελούν την πιο κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία της δακοκτονίας, θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.
Και αυτό γιατί, ως φαίνεται οι ψεκασμοί στην Κρήτη θα γίνουν με τα ιδία φάρμακα για 3η συνεχή χρονιά, αφού αυτά που προοριζόταν για πέρυσι παραδόθηκαν τελικά δυο μήνες μετά την λήξη της περιόδου δακοκτονίας και επομένως είναι...διαθέσιμα φέτος!
Επομένως, υπάρχουν θέματα και ανάπτυξης ανθεκτικότητας του εντόμου αλλά και δραστικότητας του φαρμάκου, τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν και διασφαλιστούν από αρμόδια ιδρύματα πριν από τους ψεκασμούς.
Οι Τομεάρχες Γεωπόνοι, πρέπει να είναι επαρκείς και να προσληφθούν και εκπαιδευτούν άμεσα ώστε να είναι εγκατεστημένοι το αργότερο περί τα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΥπΑΑΤ, θα είναι δραματικά μειωμένοι, όπως και οι πιστώσεις. Για ολόκληρη την Ελλάδα το 2023 θα προσληφθούν 151 έναντι 307 το 2010. Επομένως θα είναι μειωμένοι κατά - 51%. Για την Κρήτη το 2023 θα προσληφθούν 63 έναντι 92 το 2010. Δηλαδή θα είναι μειωμένοι κατά -31%.
Πηγή: sedik.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις