Το «πράσινο φως» σε μια γονιδιακά επεξεργασμένη σόγιας άναψε για πρώτη φορά η Κίνα, καθώς η χώρα στρέφεται όλο και περισσότερο στην επιστήμη για να ενισχύσει την παραγωγή τροφίμων.
Η σόγια, που αναπτύχθηκε από την ιδιωτική Shandong Shunfeng Biotechnology, έχει δύο τροποποιημένα γονίδια, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο του υγιούς λιπαρού ελαϊκού οξέος στο φυτό.
Το πιστοποιητικό ασφαλείας έχει ισχύ πέντε χρόνια, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων.
Σε αντίθεση με τη γενετική τροποποίηση, η οποία εισάγει ξένα γονίδια σε ένα φυτό, η γονιδιακή επεξεργασία μεταβάλλει τα υπάρχοντα γονίδια.
Η εν λόγω τεχνολογία θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη από τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) και ελέγχεται πιο εύκολα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η οποία δημοσίευσε κανόνες για τη γονιδιακή επεξεργασία πέρυσι.
Η Shunfeng ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη εταιρεία στην Κίνα που επιδιώκει να εμπορευματοποιήσει καλλιέργειες με γονιδιακή επεξεργασία.
Απαιτούνται αρκετά πρόσθετα βήματα προτού οι αγρότες της Κίνας μπορέσουν να φυτέψουν τη νέα σόγια, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων των ποικιλιών σπόρων με τα τροποποιημένα γονίδια.
Η έγκριση δόθηκε καθώς οι εμπορικές εντάσεις, η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στη μεγάλη εξαγωγέα σιτηρών, της Ουκρανίας, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες στο Πεκίνο για τη διατροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.
Η Κίνα προωθεί επίσης καλλιέργειες ΓΤΟ, ξεκινώντας μεγάλης κλίμακας δοκιμές γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού φέτος.
Ωστόσο, η κυκλοφορία γενετικά επεξεργασμένων καλλιεργειών στην αγορά αναμένεται να είναι ταχύτερη, δεδομένων των λιγότερων βημάτων στη ρυθμιστική διαδικασία.
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία έχει επίσης εγκρίνει γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πιο υγιεινών ντοματών και των ψαριών που αναπτύσσονται ταχύτερα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις