Οι καρποί εσπεριδοειδών που προσβάλλονται από κάμπιες λεπιδοπτέρων.
ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Καλλιεργητικά μέτρα που αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην μείωση των προσβολών. Οι καρποί εσπεριδοειδών που προσβάλλονται από κάμπιες λεπιδοπτέρων (καθώς και άλλων ευπαθών φρούτων όπως σύκα που προσβάλλονται απ’ ευθείας από την μύγα μεσογείου) και πέφτουν στο έδαφος, αποτελούν εκκολαπτήριο ανάπτυξης του πληθυσμού του εχθρού.
Οι συλλήψεις των αρσενικών εντόμων στα σταθερά παρατηρητήρια στον κάμπο Φιλιατών είναι χαμηλές. Με το ΔΓΠ 3. 6-9-2023 ενημερώσαμε για την ανάγκη συνδυασμού των μέτρων αντιμετώπισης του εχθρού. Η ανάρτηση παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης ξεκινά πριν την αλλαγή χρώματος των καρπών σε πυκνότητα που προτείνει ο κατασκευαστής. Στους οπωρώνες της Άρτας και Γλυκής Θεσπρωτίας, σε ποικιλίες που έχει επιτευχθεί η αλλαγή χρώματος (Navel και πρώιμες μανταρινιές) να ξεκινήσει η προστασία που έγκειται:
• Σε ψεκασμούς με το βιοτεχνολογικό σκεύασμα μποβέρια (beauveria bassiana). To σκεύασμα εφαρμόζεται μέχρι 5 φορές ανά 7 μέρες, επιτρέπεται στην βιοκαλλιέργεια και αφορά την μανταρινιά.
• Σε ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα. Οι ψεκασμοί κάλυψης καταστρέφουν τα ωφέλημα έντομα και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
ΒΑΚΤΗΡΙΩΣΗ οφειλόμενη στο Pseudomonas syringae pv. syringae Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, βροχής και σχετικά ψυχρές θερμοκρασίες, το βακτήριο μπορεί να προσβάλει δια των πληγών (κυρίως) ευπαθή όργανα. Η έντονες ριπές ανέμου ευνοούν την ασθένεια κυρίως με την δημιουργία πληγών.
Συστήνεται να γίνει προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα μυκητοκτόνα και επανάληψη σε μηνιαία διαστήματα και οπωσδήποτε μετά από χαλάζι ή παγετό.
Οι προσβεβλημένοι κλάδοι είναι επιβεβλημένο να αφαιρούνται και να καταστρέφονται με φωτιά. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται με διάλυμα χλωρίνης. Η εγκατάσταση ανεμοφρακτών μπορεί να περιορίσει την δημιουργία πληγών και συνεπώς την εμφάνιση προσβολών.
ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ
Στην ευαίσθητη ποικιλία μανταρινιάς Ortanique στην περιοχή κάμπου Φιλιατών να αρχίσουν μηνιαίοι ψεκασμοί με χαλκούχα για τον έλεγχο της ασθένειας. Να αποφεύγονται οι τραυματισμοί ριζών, κορμού και κλάδων με τις καλλιεργητικές εργασίες κατά το φθινόπωρο και χειμώνα. Ιδιαίτερα να αποφεύγεται την κατεργασία εδάφους.
ΦΥΤΟΦΘΟΡΑ
Σε οπωρώνες που παρατηρείτε συχνά προσβολή από φυτόφθορα (οπωρώνες με βαριά εδάφη και σε δενδροκομία που το έδαφος διατηρείται γυμνό από βλάστηση) να γίνει εφαρμογή χαλκούχου μυκητοκτόνου. Ο ψεκασμός μπορεί να αφορά τους χαμηλότερους κλάδους (ποδιές). Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα του fosetyl,potassium phosphonates και dimethomorph . Σε κάθε περίπτωση κατά την συλλογή φροντίστε οι καρποί να μην έρχονται σε επαφή με το έδαφος.