Νέες φυτείες ακτινίδιων- βασικές λεπτομέρειες πού καθορίζουν τη μελλοντική απόδοση τού κτήματος

Μια νέα παρέμβαση του γνωστού συντοπίτη μας Βασίλη Έξαρχου, Γεωπόνου –Msc- Υποψήφιου Διδάκτορα Εδαφολογίας, αυτή την φορά ως συνέχεια άλλου άρθρου που είχαμε αναπτύξει για το εάν το κτήμα μας πληροί τις απαραίτητες Εδαφοκλιματικές προϋποθέσεις μιας επιτυχημένης φυτείας, τώρα αναπτύσσει τις βασικές λεπτομέρειες τις φυτεύσεις επί τού πρακτέου.

Πιο συγκεκριμένα κατά την φύτευση στο χωράφι φροντίζουμε για τα εξής:

  1. Επιφανειακή φύτευση πάνω -πάνω. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν φυτευτεί χιλιάδες στρέμματα ανά την Ελλάδα βαθιά, με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα με την φυτόφθορα και την έλλειψη οξυγόνου στην κεντρική ρίζα. Το λάθος βάθος φύτευσης είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση πού θα " ταλαιπωρεί" τα φυτά μέχρι το τέλος της ζωής τους.
  2.  Η επιλογή καλών φυτών με μεγάλο ριζικό σύστημα απαλλαγμένο από φυτόφθορα και νηματώδεις . Πάμε από πριν στο φυτώριο που μας προμηθεύει τα φυτά τα " Ελέγχουμε" και τα ξεχωρίζουμε στην άκρη για να τα πάρουμε την ημέρα της φυτείας.

3) Το σωστό "σχέδιο" φύτευσης είναι πολύ σημαντικό πρέπει δηλαδή να σχεδιάσουμε σε ένα χαρτί πώς ακριβώς θα φυτέψουμε. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσέξουμε την αναλογία αρσενικών θηλυκών όπου πρέπει κάθε θηλυκό να συνορεύει με ένα αρσενικό, τις αποστάσεις φύτευσης όπου οπωσδήποτε ο " διάδρομος" πρέπει να είναι 5 μέτρα, και την τοποθέτηση πιο πολλών αρσενικών στην πλευρά πού φυσάει ο αέρας το Μάιο για να έρχεται η γύρη την εποχή της γονιμοποίησης μέσα στο κτήμα.

4) Σε περίπτωση πού κάνουμε αναχώματα (Σαμάρια) πρέπει να είναι μεγάλα σε μορφή "τραπεζιού" και όχι μικρά , καμπυλωτά και απότομα ώστε να αποφεύγουμε την Διάβρωση. Εάν τα σαμάρια είναι απότομα το νερό του ποτίσματος δεν του δίνουμε χρόνο να εισχωρήσει στο έδαφος και πηγαίνει στον διάδρομο, συμπαρασύρει συγχρόνως τα λιπάσματα και το γόνιμο χώμα.

5) Να χρησιμοποιήσουμε την τύρφη "Φυτείας" στον λάκκο φύτευσης με τα ευεργετικά αποτελέσματα πού έχουμε αναπτύξει σε άλλο άρθρο. Στην φωτογραφία βλέπετε τον κ. Έξαρχο σε φυτεία ακτινίδιων στην Ηγουμενίτσα. Ο κ. Έξαρχος ξέροντας πολύ καλά ότι και εδώ ισχύει 100% ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έχει αποφασίσει για τους πελάτες του πλέον να πηγαίνει ο ίδιος ανά την Ελλάδα και να επιβλέπει από κοντά την φύτευση, για να αποφεύγονται έτσι τα λάθη πού μετά είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ.

 

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις