Έτσι οποιαδήποτε χημική ουσία (στην περίπτωση μας τα ζιζανιοκτόνα ),περνάει είτε μέσα από τους πράσινους ιστούς του είτε από την ρίζα εντός του φυτού του ακτινίδιου.
Σαν συνέχεια από προηγούμενο άρθρο για την χρησιμότητα των χόρτων, ο γνωστός συντοπίτης μας Βασίλης Έξαρχος Γεωπόνος-Msc- Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, παρεμβαίνει για μια ακόμη φορά στο θέμα της τοξικότητας των Ζιζανιοκτόνων στα ακτινίδια. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τοξικότητες ειδικά σε νεαρά κτήματα Ακτινίδιων δεν έχουν τελειωμό. Το ακτινίδιο λόγω της φυσιολογίας του (έντονη διαπνοή, υψηλή υδραυλική αγωγιμότητα στα αγγεία και επιφανειακό ριζικό σύστημα), είναι πολύ επιρρεπής στην τοξικότητα από ζιζανιοκτόνα ειδικά μετά τις αρχές Απριλίου που ξεκινάει η έντονη αύξηση του φυτού (όπου σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε αύξηση του βλασταριών έως και 10 cm την ημέρα).
Έτσι οποιαδήποτε χημική ουσία (στην περίπτωση μας τα ζιζανιοκτόνα ),περνάει είτε μέσα από τους πράσινους ιστούς του είτε από την ρίζα εντός του φυτού του ακτινίδιου.
Πολύ γρήγορα (σε σχέση με άλλα οπωροφόρα) με αποτέλεσμα να δημιουργείται μερική τοξικότητα στα μεγάλα φυτά και ολική τοξικότητα στα μικρά. Πολλά νεόφυτα κτήματα που δεν πάνε καλά σαν βασικοί ύποπτοι μπορούν να θεωρηθούν η κλιματική αλλαγή (το ακτινίδιο παθαίνει πολύ εύκολα υδατικό stress) σε συνδυασμό με μερική τοξικότητα από ζιζανιοκτόνο.
Στην φωτογραφία Νο1 βλέπετε τα βασικά συμπεράσματα της τοξικότητας:
1) Συστροφή του μίσχου του φύλου
2) χλωρωτικά φύλλα (κίτρινα)
3) φύλλα που κάνουν εσωτερική συστροφή σαν "κούπα"
4) καχεκτική ανάπτυξη φυτών τα οποία δεν μαραίνονται αλλά μένουν στάσιμα 5) μεγαλύτερα συμπτώματα στα κάτω φύλλα (τα παλιά) και όχι στα πάνω (νέα φύλλα).
Επειδή όμως σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο τα συμπτώματα αυτά είναι και από άλλες αιτίες ή υπάρχουν περισσότερα από ένα σύμπτωμα, χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να καταλήξουμε πιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Στην φωτογραφία Νο 2 ο κ. Έξαρχος σε αυτοψία τοξικότητας Ακτινίδιων στην Μελίκη Ημαθίας μαζί με παραγωγούς και σε συνεργασία με τον Ομότιμο καθηγητή Ζιζανιολογίας Δρ. Ηλία Ελευθεροχωρινό.
Με την ευκαιρία του άρθρου ο κ. Έξαρχος προτείνει: ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΩΝ ΣΕ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΩΣ 4 ΕΤΩΝ και προτείνει ΧΛΟΡΟΚΟΠΗ εάν είναι δυνατόν....σε όλα τα κτήματα μιας και τα οφέλη από τα χόρτα, όπως ανέπτυξε σε προηγούμενο άρθρο (τόσο στο μικροκλίμα του κτήματος όσο και στην οργανική ουσία, και την δομή του εδάφους )είναι τεράστια.