Καρπόκαψα δαμασκηνιάς

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ (Cydia funebrana Treitschke, Lepidoptera: Tortricidae)

Σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, ξεκίνησε η 2 η πτήση του εντόμου στις 23-25 Μαΐου.

Εάν έχει γίνει πρόσφατα επέμβαση για την καρπόκαψα της μηλιάς καλύπτει και την καρπόκαψα της δαμασκηνιάς.

Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 31 Μαΐου-3 Ιουνίου

Η έναρξη των εκκολάψεων (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 3-5 Ιουνίου.

Τα θερμοκρασιακά δεδομένα υπολογισμού των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών προέρχονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς των αντίστοιχων περιοχών.

Κατάλληλος χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): o 2-4 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών o 5-7 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΟ → Καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ) → Εχθρό (Cydia funebrana ή Laspeyresia funebrana, ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Στα πλαίσια της Βιολογικής Γεωργίας αλλά και της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας για την καταπολέμηση της Καρπόκαψας Μηλιάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακροοργανισμούς,. Για την επιλογή του κατάλληλου Σκευάσματος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας: Εθνικός Κατάλογος Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας που Περιέχουν Μακροοργανισμούς Κατά Καλλιέργεια και Εχθρό → Καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ | ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ) → Έντομο (Cydia funebrana): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmMacroorgHome.zul

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.

Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις