Συμβουλές για την υγιή ανάπτυξη της πιπεριάς

Η καλλιεργητική περίοδος για την πιπεριά στις αγροτικές περιοχές της Π.Ε Ξάνθης εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται μία καλή παραγωγή για τη φετινή περίοδο.

ΠΥΡΑΛΙΔΑ (Ostrinia nubilalis)

Ο επιβλαβής οργανισμός, αν και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του αραβόσιτου, προσβάλει και την πιπεριά ιδιαίτερα σε περιοχές όπου συνυπάρχουν οι δύο καλλιέργειες. Για αυτό το λόγο η υπηρεσία μας σε συνεργασία με τη Δ.Α.Ο.Κ Ξάνθης, για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου, εγκατέστησε δύο (2) φερομονικές παγίδες στο δήμο Τοπείρου (Κεντητή, Εράσμιο) όπου παραδοσιακά καλλιεργείται η βιομηχανική πιπεριά και μία (1) παγίδα έχει τοποθετηθεί σε καλλιέργεια αραβόσιτου στην περιοχή Θαλασσιά του ιδίου Δήμου.

Η εγκατάσταση του δικτύου των παγίδων έγινε τέλη Μαΐου (30-05-2024). Η πρώτη καταγραφή της πτήσης του εντόμου έγινε στα μέσα Ιουνίου στην καλλιέργεια του καλαμποκιού και αργότερα στα τέλη Ιουνίου στην καλλιέργεια της πιπεριάς. Σύμφωνα με επιτόπιες παρατηρήσεις και με βάση τις συλλήψεις η δεύτερη γενεά της πυραλίδας έχει ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με την περσινή χρονιά παρουσιάζοντας αυξητική τάση. Επίσης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες προσβολές σε καρπούς πιπεριάς. Οι προνύμφες της 2ης γενεάς τρέφονται είτε στο στέλεχος είτε στον καρπό της πιπεριάς.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα παρακάτω :

• Δημιουργία οπών στο στέλεχος και λεπτής σκόνης στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού κατά την είσοδο των προνυμφών στον καρπό .

• πρόωρη ωρίμανση του καρπού, πτώση και μετέπειτα σάπισμά του με την επίδραση διαφόρων παθογόνων. Συνέπεια των προσβολών είναι η υποβάθμιση σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του καλλιεργούμενου είδους.

ΓΕΝΙΚΑ

Οι παραγωγοί οφείλουν να παρακολουθούν εντατικά την καλλιέργεια για την παρουσία προσβολών από τις προνύμφες στον καρπό ώστε να γίνει έγκαιρα και εφόσον χρειαστεί, η επέμβαση με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (στάδιο μέγεθος καρπού μεγαλύτερο από το μισό). Ιδιαίτερη προσοχή στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την τελευταία εφαρμογή έως τη συγκομιδή. Η καλλιεργητική περίοδος για την πιπεριά στις αγροτικές περιοχές της Π.Ε Ξάνθης εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται μία καλή παραγωγή για τη φετινή περίοδο. Ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς και η τήρηση των οδηγιών της ετικέτας συμβάλουν σε υψηλότερες ποιοτικές και ποσοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

Η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. και να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, τη συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή όπως αναγράφεται στις ετικέτες. Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. //1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul