Καλοκαιρινές εφαρμογές Τύρφης στα ακτινίδια

Μπορεί να εφαρμοσθεί με μεγάλα οφέλη και τη καλοκαιρινή περίοδο

Ο γνωστός Βασίλης Έξαρχος Γεωπόνος Α.Π.Θ., με Intergrade Master, Μεταπτυχιακό στην «Αειφορική» Γεωργία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, μας ενημερώνει αυτή την φορά για τα οφέλη που έχουμε στα Ακτινίδια από τις καλοκαιρινές εφαρμογές της γνωστής στο Πανελλήνιο της «Τύρφης» Ακτινίδιων.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Έξαρχο οι εφαρμογές της «Τύρφης» Ακτινιδίων της οποίας είναι ως γνωστόν και Εμπνευστής- Παραγωγός της( σημειωτέον σε παγκόσμιο επίπεδο), εκτός από τούς χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, μπορεί να εφαρμοσθεί με μεγάλα οφέλη και τη καλοκαιρινή περίοδο ....

Η ανάγκη χρήσης της Τύρφης είναι τώρα ακόμη περισσότερο επιτακτική με τα νέα αρνητικά δεδομένα της κλιματικής αλλαγής... όπως είπαμε και σε άλλα ρεπορτάζ. Όσοι επισκέπτονται τακτικά κτήματα ανά την Ελλάδα, βλέπουν τα συμπτώματα και ότι  ΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ "ΘΥΜΑΤΑ" ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, λόγω της φυσιολογίας του και της υποτροπικής του καταγωγής...

 Οι παραγωγοί το μόνο πού μπορούνε να κάνουνε είναι να το βοηθήσουνε με διάφορους τρόπους να ΕΓΚΛΙΜΑΤΙΣΤΕΙ στα νέα δεδομένα που το καταπονούν. Είναι τα εξής:

1)Υψηλές θερμοκρασίες,

2) Υψηλές Ακτινοβολίες,

3)Χαμηλές  Σχετικές Υγρασίες,

4)Παντελή έλλειψη βροχή τους καλοκαιρινούς μήνες.

5) Βίαια καιρικά φαινόμενα.

Οι τρόποι εν ταχύ που μπορούμε να βοηθήσουμε τα φυτά των Ακτινιδίων, κόντρα στην κλιματική είναι οι εξής:

 1) Ορθολογικό πότισμα.

2) Χρήση Αντιχαλαζιακών που βοηθούν και για την σκίαση των φυτών.

3) Αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους που θα βοηθήσει με την σειρά της στην αύξηση της Υδατοικανότητας.

4) Διατήρηση χλοοτάπητα μέσα στο κτήμα ο οποίος θα κουρεύεται κατά «ψηλά» κατά διαστήματα.

 5) Μειωμένα πατήματα στα χωράφια που καταστρέφουν την δομή και κατά συνέπεια την στράγγιση του κτήματος.

6) Αλλαγή σε ορισμένα κτήματα κατόπιν ελέγχου και άλλων παραγόντων και εφόσον είναι εφικτό από Ημικρεβατίνα σε Κρεβατίνα.

 7) Χρήση επικαλυπτικών υλικών όπως είναι η «Τύρφη» Ακτινίδιων τα οποία μειώνουν την Εξατμισοδιαπνοή στο κτήμα.

8) Λύση των φυτοπαθολογικών προβλημάτων (π Χ. Φυτόφθορα ) και εχθρών (π χ. Νηματώδεις) τα ο ποία όλα μειώνουν την τροφοδοσία του υπέργειου τμήματος(φύλλα) του από το υπόγειο (ρίζα).

 Εάν θα θέλαμε να δούμε ξανά τα οφέλη της «Τύρφης» Ακτινίδιων, την περίοδο αυτή είναι τα εξής:

1) Αύξηση οργανικής ουσίας.

2) Μείωση pH.

3) Καλύτερος αερισμός και δημιουργία νέου άσπρου ριζικού συστήματος μέσα στην Τύρφη.

4) Ως μονωτικό υλικό το οποίο μειώνει την θερμοκρασία του εδάφους και της ρίζας.

 5) Δημιουργία υγρού περιβάλλοντος κάτω από την Τύρφη ως επικαλυπτικό υλικό (δεν στεγνώνει) και ότι αυτό σημαίνει για τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς πού ζουν εκεί…καθώς επίσης παρεμποδίζει το μη σφίξιμο του εδάφους το γνωστό επιφανειακό ταράτσωμα.

 Στην φωτογραφία βλέπετε τον κ. Έξαρχο με τον βοηθό σε καλοκαιρινή εφαρμογή ( 16 λίτρων ανά φυτό) Τύρφης Ακτινίδιων σε κτήμα Ακτινιδίων στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα Πιερίας.

Σημείωση: Οι προτεινόμενες ποσότητες εφαρμογής γίνονται με βάση την Εδαφολογική ανάλυση, την «κλινική» εικόνα του κτήματος κ.α. Τις παραγγελίες συνοδεύουν πάντα ογκομετρικά κουβαδάκια τα οποία δίνονται δωρεάν από την εταιρεία του κ. Έξαρχου προς διευκόλυνση των παραγωγών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ