Προστασία αμπελιών: Συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών

ΑΜΠΕΛΙ Ευδεμίδα (Lobesia botrana)

Η πτήση της ευδεμίδας συνεχίζεται και υψηλοί πληθυσμοί καταγράφονται (περιοχές της Π.Ε Καβάλας) από παρατηρήσεις στο εγκατεστημένο δίκτυο παγίδων της υπηρεσίας. Στους αμπελώνες όπου υφίσταται ακόμη αρκετό διάστημα έως τη συγκομιδή (επιτραπέζιες ποικιλίες) θα μπορούσε να υπάρξει πίεση προσβολών. Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται εφαρμογή κατάλληλων εντομοκτόνων κατά της ευδεμίδας με μικρό διάστημα ημερών προ της συγκομιδής (phi).

Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται αποκλειστικά με σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας με βάση το βάκιλο Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) και με κατεύθυνση στη ζώνη των σταφυλιών.

Ωίδιο(Erysiphe necator)

Στους αμπελώνες όπου έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των σταφυλιών προτείνεται η διενέργεια ενός ψεκασμού με βρέξιμο θείο ώστε να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές τού παθογόνου.

Περονόσπορος(Plasmopara viticola)

Σε υγρές περιοχές και σε αμπελώνες (αν και εφόσον είχε εκδηλωθεί περονόσπορος) προτείνεται η διενέργεια ενός ψεκασμού με χαλκούχο σκεύασμα, όπου έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των σταφυλιών, ώστε να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές τού παθογόνου

Η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. και να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, τη συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή όπως αναγράφεται στις ετικέτες.

Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις