Ο γνωστός Βασίλης Έξαρχος Γεωπόνος ΑΠΘ, με Intergrade Master και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, αυτή την φορά κάπως "εναλλακτικά" μας ενημερώνει για την διαδρομή τού Ακτινιδίου μέσα στους αιώνες και το πως αυτό έφτασε μέσα από συγκυρίες από έναν άγριο θάμνο στην Κίνα να αποτελεί για την Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα, ένα προϊόν πρώτης γραμμής με 97% εξαγωγικό προσανατολισμό !!!!
1000 π.χ.: Το ακτινίδιο ζούσε ως ενδημικό φυτό στις επαρχίες της Βόρειας Κίνας δίπλα στον ποταμό Yang-Tze (Γιανγκ-Τσε).
1847:Η Βοτανική Βασιλική Εταιρία της Αγγλίας μετέφερε από την Κίνα φυτά ακτινιδίων για το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
1904:Οι σπόροι ακτινιδίων εισήχθησαν για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία. Πιο συγκεκριμένα ηIsabel Fraser(εικ. 1.) μια δασκάλα από την Νέα Ζηλανδία σε ένα ταξίδι της στην Κίνα επισκεπτόμενη την αδερφή της, είδε το φρούτο έδειξε ενδιαφέρον και το μετέφερε.
1905:Οι σπόροι αυτοί των ακτινιδίων που έφερε η Isabel Fraserφυτεύτηκαν στα γόνιμα εδάφη της Ν. Ζηλανδίας από έναν αγρότη που ονομαζότανAlexander Allison.
1910:Έγινε η πρώτη συγκομιδή όπου οι πρώτοι αυτοί καρποί διατέθηκαν δωρεάν στους κατοίκους της περιοχής.
1928:Ο Νεοζηλανδός κηπουρός Hayward Wright(εικ. 2.)επέλεξε ανάμεσα από 40 φυτά το καλύτερο, δημιουργώντας έτσι την ομώνυμη ποικιλία Hayward (Χέιγουρντ) η οποία ως και σήμερα αποτελεί το 70-80% των καλλιεργούμενων πράσινων ακτινιδίων παγκοσμίως.
1930:Δημιουργήθηκαντα πρώτα φυτώρια του Bruno Just και του Hayward Wright, τα οποία πούλησαν πολλά φυτά και αυτό με τη σειρά του συνετέλεσε στην εγκατάσταση των πρώτων οργανωμένων και παραγωγικών κτημάτων ακτινιδίων στη Ν. Ζηλανδία.
1952:Έγινε η πρώτη εξαγωγή ακτινιδίων από τη Ν. Ζηλανδία στην Αγγλία, μερικά εκ των οποίων στάλθηκαν επίσης και ως δώρο στη Βασίλισσα και ουσιαστικά έτσι ξεκίνησε η επιτυχημένη οργανωμένη πορεία του φρούτου εκτός Ν. Ζηλανδίας.
1959:Ο Jack Turner ιδιοκτήτης της εταιρίας:Turners&Growers, επινόησε το όνομα “Kiwi”(Κίουι) λόγω της ομοιότητας του φρούτου με το εθνικό πουλί(εικ. 3.) της Ν. Ζηλανδίας. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή το φρούτο λεγόταν Κινέζικο φραγκοστάφυλο. Με την αλλαγή του ονόματος αυτού, ξεκίνησε η προώθηση και η εκστρατεία μάρκετινγκ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
1960-1970:Hοργανωμένη παραγωγή ακτινιδίων της Νέας Ζηλανδίας απογειώθηκε. Όλο και περισσότεροι καλλιεργητές άρχισαν να καλλιεργούν μεγαλύτερες εκτάσεις αυτού του υγιεινού και εύγε στου φρούτου.
1972: Η Turners & Growers έστειλε αεροπορικώς τα πρώτα φυτά ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward στην Ευρώπη, σημειωτέων δε ότι τα φυτά αυτά αποτέλεσαν τη βάση της καλλιέργειας του ακτινιδίου και στον Ελληνικό χώρο.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Έξαρχο, όταν καλλιεργείς ένα φυτό πρέπει να γνωρίζεις και την Ιστορία του.
Στο επόμενο άρθρο θα συνεχίσουμε με την περιγραφή της ιστορικής ανάδρομης του Ακτινιδίου στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις