Σημαντική παρέμβαση για την προστασία του νερού ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, πέτυχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση
Έπειτα από συνάντηση σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιπροσωπείας της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη από τους Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μαρία Πετεινάκη, Γιάννη Χαραλαμπάκη, Κώστα Διάκο και των δύο βουλευτών, Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργο Δημαρά, με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών, Αλέκο Φλαμπουράρη και Ευάγγελο Τσακαλώτο αντίστοιχα, αποφασίστηκε να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στο επίμαχο άρθρο 2 και στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, κυρίως όσο αφορά την προστασία του νερού.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά την στενή συνεργασία και με τους Ευρωπαίους Πράσινους στην παρέμβαση αυτή, εκτιμούν ως ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά στο Σύνταγμα (που καλύπτει και το άρθρο 24), τόσο στον νόμο όσο και στην αιτιολογική έκθεση, και ειδικότερα στον τρόπο που καλύπτεται και το θέμα της ΕΥΑΘ. Συμφωνήθηκε επίσης η ενεργή συνεργασία στη διαμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού του Υπερταμείου σε σχέση με τις ΔΕΚΟ και ειδικότερα για το νερό, δεδομένου ότι εκεί θα καθοριστεί συγκεκριμένα ο τρόπος διαχείρισής του.
Με την θετική εντολή και του Πανελλαδικού Συμβουλίου του Κόμματος, οι βουλευτές προχωράνε στην ψήφιση του νομοσχεδίου, υπό την πίεση των μνημονιακών υποχρεώσεων και προθεσμιών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουμε σε εγρήγορση και ο αγώνας για το νερό βρίσκεται μόνο στην αρχή.
Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε σχετικά: «Η ένταξη των εταιρειών υδάτων στο υπερταμείο είναι σίγουρα κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, δεδομένου ότι αφήνει την πόρτα για μελλοντική ιδιωτικοποίηση. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εταιρείες ήδη βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ, στόχος μας εξαρχής ήταν να βρεθεί τρόπος και λύση για την προστασία των κοινών αγαθών, δεδομένου του ασφυκτικού τωρινού πλαισίου. Υπήρξε πρόταση για την ένταξη μιας ουσιαστικής προσθήκης στο άρθρο 2 του Νόμου και στην αιτιολογική έκθεση. Η προσθήκη αναφέρεται στο Σύνταγμα και στις εφαρμογή αποφάσεων του ΣτΕ που εξασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Θεωρούμε αυτή την αναφορά μία σημαντική βελτίωση στον υπάρχοντα νόμο».