Θ. Πετράκος: για την τροπολογία για τους Δασικούς χάρτες

Δήλωση  του Θανάση Πετράκου για την τροπολογία της κυβέρνησης για τους Δασικούς χάρτες.

«Τροπολογία – εμπαιγμό κατέθεσε η κυβέρνηση για τους Δασικούς χάρτες»


Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελο, ο Θανάσης Πετράκος, υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑΕ προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκτός από μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη, αποδεικνύεται και ανίκανη στο να διαχειριστεί προβλήματα και κρίσεις που η ίδια δημιουργεί. 

Παρά τη μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών η κυβέρνηση κατέθεσε μία τροπολογία – εμπαιγμό, η οποία ούτε αντιμετωπίζει τα προβλήματα που με δική της ευθύνη έχουν προκύψει ούτε απλοποιεί τις διαδικασίες. 

Συγκεκριμένα έλυσε μόνο το πρόβλημα των πάγιων αγροτικών, των οικισμών και των σχεδίων πόλεων στις αναδασωτέες εκτάσεις και έδωσε μία ανεπαρκέστατη παράταση για την υποβολή των αντιρρήσεων μόνο 45 ημερών! Τα ουσιαστικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η ΛΑΕ απευθύνεται για μια ακόμα φορά στην κυβέρνηση και την καλεί να αποσύρει αυτή την τροπολογία – εμπαιγμό και να καταθέσει μια σοβαρή τροπολογία η οποία να λύνει όλα τα προβλήματα τα οποία κατά  βάση   είναι τα  ΑΔ (Αγροτικά-Δασικά )  ,τα  ΔΑ (Δασικά Αγροτικά) και  τα χορτολίβαδα. Συγκεκριμένα  προτείνουμε. 
1) Να καταργήσει το τέλος υποβολής αντιρρήσεων. Είναι αδιανόητο να πληρώνουν οι πολίτες για να κάνουν ένσταση.

2) Για τις εκτάσεις που αναφέρονται στον χάρτη ως ΔΑ (Δασικά Αγροτικά), δηλαδή αυτές που το 1945 ήταν δασικής μορφής και σήμερα είναι αγροτικές, θα πρέπει να μην υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες τους να υποβάλλουν αντιρρήσεις για να αποκτήσουν νόμιμα τη γεωργική χρήση. Θα πρέπει να κληθούν να υποβάλλουν μια απλή αίτηση και με ένα εντελώς συμβολικό τίμημα, π.χ. 10 €/στρέμμα να αποκτούν την αγροτική χρήση. Φυσικά με τη δέσμευση ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση και θα παραμείνουν μόνιμα αγροτικές (δενδρώδεις καλλιέργειες) ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της φύσης. 

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι είναι διαφορετικό πράγμα ο καταπατητής που πουλάει φιλέτα παραλιακά για να πλουτίσει και άλλο πράγμα αυτός που εκχερσώνει να βάλει ένα αμπελάκι ή ελιές για να ταΐσει την οικογένεια του στις σκληρές εποχές 1945, 1960, 1970.
Αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί την πρόταση που καταθέτουμε, θα επωμιστεί όλες τις ευθύνες, διότι οι γεωργικές εκτάσεις αυτές θα απενταχθούν από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να μην παίρνουν από δω και στο εξής τις επιδοτήσεις που έπαιρναν για τις αγροτικές τους καλλιέργειας και επιπλέον  υπάρχει μέγας κίνδυνος να ζητηθεί από την Ε.Ε. η επιστροφή των επιδοτήσεων και των προηγούμενων ετών.

3) Για τους δασωμένους αγρούς δηλαδή τις εκτάσεις που ήταν αγροτικές το 1945 και σήμερα είναι δασικές και χαρακτηρίζονται ως ΑΔ (Αγροτικά-Δασικά ). Είναι κατά βάση εκτάσεις όπου οι ιδιοκτήτες τους, λόγω του εμφυλίου ή της μετανάστευσης έφυγαν από τα χωριά τους και σήμερα που ξαναγυρίζουν δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους. Προτείνουμε οι εκτάσεις αυτές να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους με μια απλή αίτηση των ιδιοκτητών εάν είναι «λογγωμένοι αγροί» ενώ αν έχει γίνει υψηλό δάσος τότε η πολιτεία να δίνει στον ιδιοκτήτη μια ίση έκταση, την οποία να μπορεί νόμιμα να εκχερσώσει και  να καλλιεργεί . 

4) Για τα  χορτολίβαδα θα πρέπει  να καταργηθεί ο νόμος 4280/2014, με τον οποίο   τα χορτολίβαδα  υπάχθηκαν στις δασικές υπηρεσίες, άρα ίσχυσε το κριτήριο της κυριότητας του δημοσίου ,(ενώ  το  κριτήριο κυριότητας  του  Δημοσίου  ισχύει  μόνο  για  τα  δάση) ,ώστε   να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους, με τη δέσμευση της αγροτικής χρήσης. Ο Ν. 4280/2014 έχει  δημιουργήσει     προβλήματα  σε  όλη  τη  χώρα  και τεράστια προβλήματα  στη Μάνη, στα Επτάνησα, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και σε ένα τμήμα της Εύβοιας, όπου δεν ισχύει το κριτήριο κυριότητας του δημοσίου μετά την δημιουργία  του  Ελληνικού  κράτους  το  1828.

 5) Τέλος, δεν μπορεί όλη αυτή η διαδικασία να γίνει μόνο με παράταση 45 ημερών που έδωσε η κυβέρνηση. Θα πρέπει η παράταση να είναι 6 μήνες. 

* Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑΕ, και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας.