Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για την συνάντηση των κτηνοτρόφων στον Τύρναβο.Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Η πανθεσσαλική συνάντηση των κτηνοτρόφων της 21ης Απριλίου του 2018 στον Τύρναβο, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, έστειλε ένα ειλικρινές σήμα κινδύνου για την επιβίωση της αιγοπροβατοτροφίας στην ευρύτερη περιοχή. Αποδέκτες του SOS, εκτός της κυβέρνησης και του οικείου υπουργείου, είναι, σύμφωνα με τις αγορεύσεις στη συνάντηση, όλα τα πολιτικά κόμματα, οι επαγγελματικοί φορείς της οικείας αλυσίδας παραγωγής (τυροκόμοι κλπ.), οι φορείς της αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες) κι οι ελεγκτικές αρχές της πολιτείας, όπως ο ΕΛΟΓΑΚ κλπ.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, έχει καταγραφεί σε αρκετές περιπτώσεις μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος έως και 20 λεπτά. Η απώλεια αυτή, σε συνδυασμό με την άρνηση σε κάποιες περιπτώσεις της γαλακτοβιομηχανίας να παραλάβει το γάλα από κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε έναν δυναμικό κλάδο πρωτογενούς τομέα παραγωγής.
Στην κτηνοτροφική συνάντηση επιβεβαιώθηκε χωρίς αντιρρήσεις η απειλή που δέχεται η αιγοπροβατοτροφία και αναζητήθηκαν οι αιτίες του φαινομένου, οι ευθύνες των αρμοδίων και τα μέτρα που μπορούν να θεραπεύσουν την οξυμένη κατάσταση. Στο ζήτημα αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να αποτιμήσουμε με κριτική ματιά τα όσα λέχθηκαν και να τοποθετηθούμε ευθαρσώς και ώριμα στα συμπεράσματα της συνάντησης.
1. Η άποψη ότι για το φαινόμενο κυρίως ευθύνεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εξαιτίας της υπολειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών, αντιμετωπίζει μονοδιάστατα ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό. Ούτε η άποψη ότι η αιτία του κακού είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε απάντηση στο τι έφταιξε και κατρακύλησαν οι τιμές του γάλακτος τη συγκεκριμένη περίοδο.
Σε μια περίοδο κάμψης της εγχώριας αγοράς φέτας και μη αντιστάθμισής της από γενναία αύξηση των εξαγωγών φέτας, η μεγάλη γαλακτοβιομηχανία δημιούργησε τεχνητή κρίση με τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και την παραγωγή λευκού τυριού. Αυτό αποτελεί την κύρια αιτία που κατρακύλησαν οι τομές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αυτή η ολοκληρωμένη άποψη δεν ακούστηκε καθαρά και στο σύνολό της. Ακούστηκαν όμως αποσπασματικά οι ευθύνες των μεγάλων τυροκόμων για τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος. Προβλήθηκε από άλλους η μη τήρηση του ισοζυγίου (4 κιλά γάλακτος εξασφαλίζουν 1 κιλό φέτας ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποτελεί προϊόν ΠΟΠ), με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος της φέτας και τη νομιμοποίηση του λευκού τυριού στην εσωτερική αγορά.
2. Με αφορμή την πτώση των τιμών γάλακτος έγινε ενδιαφέρουσα κουβέντα για την έλλειψη προστασίας της εγχώριας παραγωγής. Διατρανώθηκε ότι οι μεγάλοι εγχώριοι παίκτες είναι ασύδοτοι, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και στο κυνήγι του κέρδους δημιουργούν προβλήματα στους κτηνοτρόφους, περιορίζοντας τα εισοδήματά τους και την δυνατότητά τους να αποκομίζουν το κομμάτι που αναλογεί στην παραγωγή τους. Η άποψη του υπουργείου για δίκαιη ανάπτυξη εύλογα υλοποιείται με θεσμικά μέτρα ελέγχου της αγοράς. Τα συμπεράσματα της συνάντηση προσδιορίζουν τον τρόπο. Για παράδειγμα, όσα τυροκομεία και γαλακτοκομικές βιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα, να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα, ισοζύγιο σε όλα τα προϊόντα ΠΟΠ, GPS και ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος, προσλήψεις προσωπικού για ελέγχους.
Δεν πρέπει να αγνοηθεί η πρόταση που κατέθεσε στην συνάντηση του Τυρνάβου ο συντονιστής του αγροτικού τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσιάνος, σχετικά με την πρόσβαση του ΕΛΟΓΑΚ στα στοιχεία της INTRASTAT και στον ανακεφαλαιοποιητικό πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων όπου δηλώνονται εισαγωγές - εξαγωγές. Είναι άμεση ανάγκη να επιβεβαιώνονται τα στοιχεία που δηλώνουν οι βιομηχανίες με τα ισοζύγια, με μια οικονομική αρχή.
Όλα αυτά ανακουφίζουν την κατάσταση μακροπρόθεσμα. Σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι το πρόβλημα χρήζει άμεσης λύσης, αυτή πρέπει να αναζητηθεί: Στην αποζημίωση των πληττομένων (de minimis), στην χρηματοδότηση με άτοκα δάνεια για εκσυγχρονισμό των παγίων εγκαταστάσεων των αιγοπροβατοτρόφων και την άμεση χρησιμοποίηση των συμβολαίων ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και τυροκομικές επιχειρήσεις.
3. Οι κτηνοτρόφοι, παρά την δικαιολογημένη οργή τους για την αδικία που γίνεται σε βάρος τους, είχαν τη νηφαλιότητα και την οξυδέρκεια να επισημάνουν ακόμα και δικές τους αδυναμίες, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συνεργατικές δράσεις που δεν προχώρησαν, ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Άκουσαν, ακόμη, με προσοχή την ενδιαφέρουσα πρόταση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτας Βράντζα, για διεκδίκηση υπογραφής συμβολαίων των κτηνοτρόφων με τις τυροκομικές επιχειρήσεις.
4. Από την μεριά μας είμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων, επί της ουσίας. Αναγνωρίζουμε ότι ασκούν ένα δύσκολο επάγγελμα, αποτελούν μοχλό αναζωογόνησης της επαρχίας και τους αξίζει υπολογίσιμο μερτικό από την ανάπτυξη που πραγματοποιείται με την παραγωγή των προϊόντων τους. Στεκόμαστε στο πλευρό τους, στον αγώνα τους για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Στις συναντήσεις τους είμαστε παρόντες, προσπαθώντας με τις δυνάμεις που έχουμε, να κατανοήσουμε τα προβλήματά τους. Ορισμένες φορές μπορεί να μην το καταφέρνουμε. Δεν είναι στη βούλησή μας.