Ομολογία ΣΟΚ των οικολόγων της κυβέρνησης για την αποτυχία στα σκουπίδια

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε την συνέντευξη τύπου των Οικολόγων της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η έκπληξη μας έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν διαφώνησαν επίσημα με τις πολιτικές της κυβέρνησης, στην οποία όμως ακόμα συμμετέχουν. Και το ακόμα πιο τραγελαφικό είναι ότι τις πολιτικές που λένε ότι διαφωνούν, τις δρομολόγησε ο … οικολόγος Υπουργός, αφού ήταν στην αρμοδιότητα του πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό. Και είναι πλέον γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, πολιτικός εταίρος της κυβέρνησης με συνέντευξη τύπου παραδέχτηκε ότι απέτυχε σε ένα βασικό θέμα αιχμής του χαρτοφυλακίου, που συνδιαχειρίστηκε. Γιατί μπορεί οι οικολόγοι της κυβέρνησης να «κάρφωσαν» την αποτυχία των κ.κ. Σταθάκη και Φάμελλου, αλλά είναι γεγονός ότι οι «καθ’ ομολογία» αποτυχημένες πολιτικές ξεκίνησαν από την περίοδο Υπουργίας Τσιρώνη στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Είναι πλέον πασιφανές σε όλους ότι δικαιώθηκε η σθεναρή αντίδραση του Πράσινου Κινήματος και πλέον η αντιπρότασή μας είναι η μοναδική διέξοδος στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ απέτυχε να δρομολογήσει λύσεις εγκαίρως που να έχουν ως βάση τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Το 2015 ψηφίστηκε ένας Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων που ήταν στην σωστή κατεύθυνση , αλλά αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν (με … Οικολόγο Πράσινο Υπουργό Περιβάλλοντος) ήταν στην τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Κανένας σοβαρός σχεδιασμός για να λυθεί το πρόβλημα της Λευκίμης, του ΧΥΤΑ Φυλής και όλων των άλλων «τοξικών βομβών» που υπάρχουν ανά τη χώρα. Στο αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής «κωλοτούμπας» στη διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν η υπογραφή του φαραωνικού και υπερδιαστασιολογημένου ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, το οποίο θα στοιχίσει πανάκριβα στους πολίτες των Δήμων που ανήκουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Πράσινο Κίνημα αντέδρασε σθεναρά σε αυτό το κατάπτυστο ΣΔΙΤ, το οποίο είναι σε εκ διαμέτρου διαφορετική κατεύθυνση, με την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή και έχουν σοβαρή ευθύνη, οι φερόμενοι ως οικολόγοι της κυβέρνησης, οι οποίοι το επέτρεψαν.

Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει εγκαίρως συγκεκριμένη πρόταση, στη βάση της διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωση,  που πλέον είναι μονόδρομος για να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

  1. Κάθε Δήμος κάνει μία συγκεκριμένη μελέτη από όπου προκύπτουν με βάση τα απορρίμματα που στέλνονται , πόσες είναι οι πράσινες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας.
  2. Ο Δήμος ζητά από το κράτος (ΕΟΑΝ) την υλικοτεχνική υποδομή , την οποία θα παραχωρήσει στο σχήμα που θα εργαστεί για την ανακύκλωση. Η υλικοτεχνική υποδομή ανήκει σε κυριότητα στο Δήμο και παραχωρείτε προς χρήση στο σχήμα που θα προκριθεί.
  3. Γίνεται διαγωνισμός όπου είναι υποχρεωτικό τα σχήματα που θα λάβουν μέρος να δεσμευτούν για τις θέσεις εργασίας, που θα έχουν προκύψει από την συγκεκριμένη μελέτη. Στον διαγωνισμό υπάρχουν επιπλέον κριτήρια με μοριοδότηση, για θέσεις εργασίας με κοινωνικά κριτήρια (μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεικές οικογένειες κτλ). Επίσης υπάρχει δεσμευτικός όρος για την επίτευξη ποσοστών ανακύκλωσης.
  4.  Δημιουργούνται ανάλογα με την μελέτη, πολλά τοπικά πράσινα σημεία στα οποία μπορεί να ο πολίτης να πηγαίνει τα ανακυκλώσιμα υλικά του και να λαμβάνει χρήματα. Τα πράσινα σημεία είναι πεντακάθαροι χώροι, που έχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικές ροές (δηλ. μεγάλους κάδους) ανακυκλωμένων προϊόντων. Δεν απαιτούν μεγάλους χώρους και μπορεί να είναι δίπλα σε σχολεία, σε ΚΕΠ, σε δημαρχεία, γενικά σε σημεία που πηγαίνει συχνά ο πολίτης για να μπορεί να εξυπηρετηθεί. 
  5. Δημιουργούμε την κάρτα ανακύκλωσης, στην οποία θα πιστώνονται τα χρήματα και θα διασυνδεθεί με τοπικές παροχές.
  6. Η κάρτα ανακύκλωσης είναι διασυνδεδεμένη με τον Δήμο και ανάλογα με την ανακύκλωση που έχει γίνει υπάρχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη.
  7. Δημιουργούμε το Χρηματιστήριο Ανακύκλωσης, το οποίο θα λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε να επιβραβεύονται αυτοί που πιάνουν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να έχουν ποινή (ακόμα και έκπτωσης) αυτοί που είναι κάτω από τα δεσμευτικά ποσοστά.
  8. Η διαχείριση απορριμμάτων παραμένει πάντα σε αρμοδιότητα του Δήμου, η οποία δεν επηρεάζεται και δεν ιδιωτικοποιείται.
  9. Ο Δήμος κάνει έλεγχο για την καθαριότητα των Πράσινων Σημείων.
  10. Το τέλος ανακύκλωσης πηγαίνει  στα σχήματα που κάνουν ανακύκλωση, ανάλογα με το ύψος ανακύκλωσης που έχει επιτευχθεί.  
  11.  Η πρόταση μας είναι το 50% του ποσού από το ανακυκλώσιμο υλικό να πηγαίνει στους πολίτες και το υπόλοιπο 50% μαζί με το τέλος ανακύκλωσης να πηγαίνει στις αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας.
  12. Ακόμα και με την πρότασή μας, όπου η διαλογή είναι στην πηγή, θα υπάρχει ένα ποσοστό σύμμεικτων. Δίνουμε τη δυνατότητα, στον κάθε Δήμο να κάνει διαλογή σύμμεικτων με συγκεκριμένες εργολαβίες.
  13. Θεσπίζουμε βραβεία καλύτερων Δήμων στην ανακύκλωση, όπου αυτοί που θα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης, θα δικαιούνται αυτοδίκαια κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο, για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης του δήμου τους.
  14. Δημιουργούμε Διαδημοτικά Κέντρα Ανακύκλωσης, όπου εκεί πηγαίνουν τα βαριά και «βρώμικα» αντικείμενα (πχ. λάστιχα, υπολογιστές κτλ) τα οποία θέλουν άλλου είδους διαχείριση και άλλου επιπέδου χώρο.
  15. Ο κάθε ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν από την πρότασή μας, διότι οι αριθμοί και οι ανάγκες διαφοροποιούνται ριζικά.