Η ανακοίνωση του αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ:
"Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων μας βρίσκεται αυτή την περίοδο η μάχη κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ορθά η κοινωνία μας υποκλίνεται σήμερα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η παραγωγική δραστηριότητα στον Πρωτογενή Τομέα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για την διατροφική αυτάρκεια της χώρας, ο αγρότης και η αγρότισσα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο χωράφι τους, στον στάβλο τους και να παράγουν.
Η φετινή χρονιά, ιδίως για την Κρήτη, πολύ πριν την πανδημία, λόγω μιας σειράς γεγονότων, όπως η κατάρρευση της Thomas Cook, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό, όσο και η απώλεια της σεζόν για τους ελαιοπαραγωγούς, μείωσε κατά πολύ το οικογενειακό εισόδημα στα όρια της επιβίωσης σε πολλές περιπτώσεις, ανέδειξε παράλληλα όμως και την πολιτική ένδεια και ατολμία της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη διαχείριση τους.
Στην Κρήτη σήμερα, μετά από όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών, κηπευτικών και ανθοκομίας, που έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, καθώς πρόκειται για προϊόντα ευπαθή, που δεν μπορούν να αποθηκευτούν και λόγω των περιορισμών στον τουρισμό, στην εστίαση, στις εκδηλώσεις και συναθροίσεις, στις μεγάλες δυσκολίες εξαγωγών, έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη μείωση της ζήτησης και πτώση των τιμών του παραγωγού. Συγχρόνως οι περιορισμοί στην διακίνηση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς, αλλά και άνοδο τιμών για τον καταναλωτή, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, ενώ υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες για αισχροκέρδεια στην τιμή πώλησης από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που ενώ πιέζουν τις τιμές κάτω του κόστους παραγωγού, πωλούν τα προϊόντα σε υπερδιπλάσιες τιμές.
Στην κτηνοτροφία της Κρήτης έρχονται να προστεθούν μια σειρά δυσκολίες και εν όψει της αγοράς του Πάσχα, που δεν σχετίζονται μόνο με τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου. Οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι, βρίσκονται σε απόγνωση διότι ο όποιος προγραμματισμός είχε γίνει, πλέον βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Οι μειωμένες παραγγελίες σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ζωοτροφών, των μεταφορών κλπ. έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Η σημερινή κρίση αναδεικνύει με οδυνηρό τρόπο την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων στήριξης της Αγροτικής οικονομίας (των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων).
Εάν δεν στηριχτεί άμεσα ο πρωτογενής τομέας και να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια για αύξηση της επάρκειας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών, ειδικά τώρα που η μία μετά την άλλη διάφορες χώρες απαγορεύουν την εξαγωγή τροφίμων. Η χώρα μας για πρώτη φορά εδώ και χρόνια είναι σε θέση να έχει διαθέσιμους πόρους, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία της χώρας σε δύσκολες στιγμές, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε μαξιλάρι ασφαλείας 37 δις ευρώ. Αυτή η στιγμή είναι τώρα, τα προτεινόμενα μέτρα είτε με την μορφή εγγυήσεων και δανειοδοτήσεων, είτε ως άμεσες πληρωμές προς τους δικαιούχους ,πρέπει να είναι γενναία και κυρίως εμπροσθοβαρή, διαφορετικά αν αδρανήσουμε αργότερα θα απαιτηθεί μεγαλύτερη προσπάθεια και πολλαπλάσιοι πόροι.
Προτεινόμενα μέτρα
Χορήγηση 300 εκατομμυρίων ευρώ απ’ ευθείας ενίσχυση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Έκτακτο επίδομα στις ομάδες παραγωγών στους συνεταιρισμούς και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Πρωτογενή Τομέα, ως αντιστάθμισμα μέρους του απολεσθέντος εισοδήματος αυτής της περιόδου που δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί. Γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στους παραγωγούς, στους συνεταιρισμούς, στα συσκευαστήρια και στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Άμεση αξιοποίηση του ποσού των 150 εκατομμυρίων ευρώ- αν και πολύ μικρό το ποσό- σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο προσωρινός κανονισμός της Ε.Ε., για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται περισσότερο λόγω της πανδημίας
Χορήγηση άτοκων η χαμηλότοκων δανείων με την εγγύηση του δημοσίου προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα παραγωγής.
Άμεση ενεργοποίησης της κάρτας του αγρότη με στοιχεία από το προηγούμενο ΟΣΔΕ 2019. Να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση η κατάθεση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, και να δοθεί προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές,
Άμεση εξόφληση όλων των παλαιών οφειλών. Υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ.
Δυνατότητα των συνεταιρισμών, των παραγωγικών επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων (αγροτών) να ενταχθούν στα ΚΑΔ που εντάσσονται στα ευεργετικά μέτρα. Όλοι οι αγρότες έχουν ΚΑΔ και πρέπει να ενισχυθούν ανάλογα με το γεωργικό τους εισόδημα.
Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.
Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία.
Πάγωμα των οφειλών σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες.
Αποζημίωση στους παραγωγούς για τις ποσότητες που έμειναν αδιάθετες και καταστράφηκαν.
Απορρόφηση αγροτικών προϊόντων από το κράτος (νοσοκομεία, στρατός, σχολεία).
Αξιοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis)
Ένταξη σε κοινωνικά προγράμματα και επιδοτούμενα κοινωνικά παντοπωλεία από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού, τα αγροτικά προϊόντα αξιοποιώντας και την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Καταπολέμηση των φαινομένων αισχροκέρδειας.
Ένταση όλων των ελέγχων. Κλιμάκια σε εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές. Καμία ελληνοποίηση.
Επιδότηση στην κατανάλωση ντόπιου παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων, λόγω της δραματικής μείωσης απορρόφησης στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων (με κουπόνι).
Ειδικά μέτρα για την κτηνοτροφία που πλήττεται και λόγω των περιορισμών στην κατανάλωση του Πάσχα.
Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο κρέας, πρόβειο και αίγιο κρέας, ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια). Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, (έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να προμηθευτούν ζωοτροφές).
Ειδική ενίσχυση για τους ελαιοκαλλιεργητές που η βιωσιμότητά τους έχει ήδη πληγεί, λόγω των χαμηλότατων τιμών και της εκμηδένισης των εξαγωγών.
Αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.
Επίδομα των 800 ευρώ για παράκτιους αλιείς και ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Επίδομα των 800 ευρώ για εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.
Παράταση έως τον Οκτώβριο της εξόφλησης των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Εξόφληση στο 100% των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα καλυπτόμενες ζημίες.
Κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ για κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Καμία απόλυση εργαζόμενου και καμία αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις και στις εργασιακές σχέσεις να μην επιτρέπεται αυτή την περίοδο. Πλήρη κρατική κάλυψη του μισθολογικό και ασφαλιστικού κόστους σε όλους τους εργαζόμενους, στις ομάδες παραγωγών, στους συνεταιρισμούς και στις επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται στην παραγωγή, συσκευασία και μεταποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μέχρι τέλος Μαΐου.
Πρωτοβουλίες προς την Ε.Ε.
Αύξηση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ.(Να εξεταστεί η πρόταση επιβολής φόρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο).
Άμεση τροποποίηση τους Κανονισμού για τη γενναία αύξηση του ορίου για de minimis.
Καταβολή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων με την ολοκλήρωση των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ).
Ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων στην Ε.Ε. (ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης των τρελών αγελάδων 2009-2010, για το βακτήριο e.coli σε κηπευτικά το 2011-2012 και σε άλλες κρίσεις της γεωργίας).
Αξιοποίηση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προβλεπόμενου στο άρθρο 33, παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, (ταμεία αλληλοβοήθειας).
Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μεταποιητές, οι συνεταιρισμοί και οι εργάτες γης, πρέπει να παραμείνουν στο χωράφι, στο σταύλο και στους χώρους δουλείας υγιείς, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας για να βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη."
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις